To je to što me zanima!

Armenija i Azerbajdžan pristali na civilnu misiju Europske unije

Europsko vijeće kaže da su Armenija i Azerbajdžan pristali na civilnu misiju EU-a uz granicu, gdje je u najtežim sukobima između dviju bivših sovjetskih država od 2020. potkraj prošlog mjeseca ubijeno više od 200 ljudi
Vidi originalni članak

Također je rečeno da će se sljedeći sastanak komisije za razgraničenje održati u Bruxellesu do kraja listopada.

Dogovor je postignut nakon što su se u četvrtak u Pragu na marginama prvog sastanka na vrhu Europske političke zajednice sastali azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev, armenski premijer Nikol Pašinjan, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

SPOR OKO REGIJE Više od 200 poginulih u sukobu između Armenije i Azerbajdžana

"Armenija i Azerbajdžan potvrdili su svoju predanost Povelji Ujedinjenih naroda i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. kojom obje strane međusobno priznaju teritorijalni integritet i suverenitet", navodi se u priopćenju Europskog vijeća.

Civilna misija Europske unije počet će u listopadu i trajat će najviše dva mjeseca.

'RUSIJA INTERVENIRALA' Armenija najavila prekid sukoba s Azerbajdžanom

"Svrha je ove misije izgraditi povjerenje i svojim izvješćima pridonijeti graničnim komisijama", priopćilo je Vijeće.

Sukob između Armenije i Azerbajdžana povezan je s desetljećima starim neprijateljstvima oko kontrole nad regijom Nagorno-Karabahom, međunarodno priznatim kao dio Azerbajdžana, ali do 2020. u velikoj mjeri pod kontrolom većinskog etničkog armenskog stanovništva.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare