To je to što me zanima!

Ašner: Želim izaći pred hrvatski sud jer sam nevin

Milivoj Ašner (95) četvrti je najtraženiji zločinac iz Drugog svjetskog rata. Uporno niječe bilo kakvu povezanost s deportacijama stotina ljudi
Vidi originalni članak

Novinar britanskog The Suna, Brian Flynn, razgovarao je s Milivojem Ašnerom (95), Hrvatom iz Daruvara optuženim za ratne zločine u Požegi u vrijeme Drugog svjetskog rata za kojim je tjeralicu raspisao i Interpol. Županijski sud u Požegi Ašnera tereti za deportaciju stotina Srba, Židova i Roma u logore smrti, optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i za ratne zločine. Austrija ne želi Ašnera izručiti Hrvatskoj jer je navodno preslab, no fotoreporteri su ga uhvatili u šetnji Klagenfurtom kako uživa u Europskom nogometnom prvenstvu sa svojom suprugom. Ašner je novinaru zanijekao bilo kakvu povezanost sa zločinima, dapače tvrdi da u Požegi nije ubijena ni jedna obitelj za vrijeme rata. Kaže da je podržavao ustaše, ali da on sam nije bio jer je demokrat. Navodno ne zna ni za kakvu tjeralicu raspisanu za njim, a za svoje potpise na deportacijskim listama tvrdi da su krivotvoreni.
- Moja savjest je čista, mogu se pojaviti na bilo kojem sudu. Pozdravljam svaku priliku da odgovorim na ove optužbe na hrvatskom sudu. Nisam imao te ovlasti da naredim deportacije - rekao je Ašner. Austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger našla se pod snažnim pritiskom da ponovno pregleda Ašnerov slučaj i odobri izručenje Hrvatskoj. The Sun piše kako su im službenici potvrdili da postoji mogućnost da će Ašnera ponovno pregledati liječnik kako bi utvrdili da li je sposoban izaći pred sud.

ŽRTVA SPREMNA SVJEDOČITI NA SUDU
- Svjedočio bih protiv njega makar mi to bilo zadnje što ću učiniti - rekao je Dušan Janošević (88), jedna od Ašnerovih žrtava. Dušan je srpskog podrijetla, a još uvijek živi u Požegi. Ispričao je kako su ga u Ašnerovom zatvoru tukli mikrim užetom dok ne bi prokrvario svaki dan šest mjeseci.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 11 BILI 18.06.2008.

    ASNER heroj i domoljub.....pozvace dusana da svidoci, tako su pozivali jos neke dusane i jovane da svidoce protiv nasih heroja Gotovine,Norca i drugih domoljuba.zna li nase sudstvo ista drugo osim da poziva srbe da svidoce protiv hrvata,kad ce jednom pozvati hrvata da svidoci protiv srba koji su bili tako nevini u ovom proslom a boga mi i u drugom s. ratu. da su tog dusana tukli mokrim uzetom svaki dan i to sest miseci nebi on sad bija medju zivima. taj dusan je bija drazin vojnik i zlostavlja hrvate a sad ce plocu okrenut i reci kako se to njemu dogadjalo. fujjjjjjjjjjjjjjjjj!!

  • madafakafromkroejša 17.06.2008.

    pustite čiku da umre....ima još dva brijanja i to je to...sudit će mu ovaj gore..

  • županjci 17.06.2008.

    heroj a ne zločinac

Komentiraj...
Vidi sve komentare