To je to što me zanima!

Assange gost iz noćne more kojeg se Ekvador želi riješiti

Četiri godine nakon što se Assange sklonio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očite
Vidi originalni članak

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange za Ekvador je najgori mogući gost: ne počisti za sobom, razotkriva tajne, miješa se i ne zna se kada će otići.

Četiri godine nakon što se Assange sklonio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očite.

Ekvador je u utorak objavio da mu je uskratio pristup internetu zbog toga što je WikiLeaks objavio informacije koje "utječu na američke izbore" - hakirane e-mail poruke Clintonine kampanje. Curenje tih podataka dovelo je ekvadorsku vladu u neugodnu poziciju.

Odobrivši mu zaštitu, Ekvador je podržao Assangeov argument da su optužbe za silovanje u Švedskoj samo izlika da ga se izruči SAD-u.

No čini se da je pretjerao dopustivši WikiLeaksu uplitanje u američke izbore objavom tih informacija koje su dovele Clinton u neugodnu situaciju i zapravo pomogle njezinom republikanskom suparniku Donaldu Trumpu.

"Vlada se boji jer razumije da će Clinton vjerojatno pobijediti i da bi ih mogla natjerati da plate", rekao je bivši ekvadorski veleposlanik u Londonu Mauricio Gandara.

WikiLeaks je u ponedjeljak optužio Ekvador da je Assangeu presjekao komunikacije na zahtjev američkog državnog tajnika Johna Kerryja. I State Department i Ekvador to su zanijekali.

No Ekvador opetovano izražava potporu Clinton i želi dobre odnose sa SAD-om jer je u velikoj recesiji. Upravo pregovara s MMF-om i Svjetskom bankom o novim zajmovima.

Nije poznato koliko bi Assange još mogao ostati u ekvadorskom veleposlanstvu. Živi u malom apartmanu jako skromno. Ima traku za trčanje, mikrovalnu pećnicu i mini-solarij, a do sada je većinu vremena provodio na internetu.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • AlfaVuk 22.10.2016.

    Da ga se stvarno žele dočepati SAS bi stormao ambasadu, ne bi bilo prvi put..Poslje bi se to sve objasnilo nečime tipa "curio plin"..pa smo morali uletit.. Nemojte bit naivni.. Uvjek se sve može izvesti tako da javnost pojma o pojmu nema..Znaš ono imaš knjižicu u pađe sa kolekcijom dobrih izgovora.....Ona ti desno džep.. Pored WC papira :))

  • Usora1 21.10.2016.

    jude, sve za skude. sto mislite koliko ce ekvador dobiti za assange-a

  • kamila7 21.10.2016.

    neka ga Pernar udomi

Komentiraj...
Vidi sve komentare