To je to što me zanima!

Assange: Neću oprostiti onima koji su me optužili za silovanje

Glavna švedska tužiteljica u Stockholmu Marianne Ny rekla je da je odlučila obustaviti istragu protiv Juliana Assangea zbog optužbe za silovanje i zatražila povlačenje europskog uhidbenog naloga
Vidi originalni članak

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u petak je rekao kako neće oprostiti ni zaboraviti onima koji stoje iza dugotrajne švedske istrage o silovanju uperene prema njemu, za koju je istaknuo da je spriječila da provodi vrijeme sa svojom djecom dok odrastaju.

Assange je u lipnju 2012. potražio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o silovanju koje je odbacio.

Assange je tada strahovao da bi ga Švedska izručila Sjedinjenim Državama koje ga traže zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks. 

Švedska je u petak prekinula tu istragu. Glavna švedska tužiteljica u Stockholmu Marianne Ny rekla je da je odlučila obustaviti istragu protiv Juliana Assangea zbog optužbe za silovanje i zatražila povlačenje europskog uhidbenog naloga koji on pokušava poništiti od 2010., navodi agencija France Presse 

Tužiteljica je obrazložila da je odustala zbog neučinkovitosti iznimno dugog postupka, a ne u svjetlu novih dokaza o samom predmetu.

"Zatvoren sedam godina bez optužbe, dok su moja djeca odrastala, a moje ime oklevetano. Neću to oprostiti niti zaboraviti", napisao je Assange na svom Twitter profilu, javlja agencija Reuters. 

Britanska policija je odmah objavila priopćenje u kojemu ističe da će "morati" uhititi Assangea ako izađe iz ekvadorskog veleposlanstva zbog toga što je 2012. prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu u Velikoj Britaniji.

WikiLeaks je to upozorenje primio na znanje i objavio na Twitteru da Velika Britanija "ne želi potvrditi ni demantirati da je primila zahtjev Sjedinjenih Država za izručenje".

Assange je od početka tvrdio da je potpuno nedužan i da su seksualni odnosi sa Šveđankom, podnositeljicom tužbe, bili uz obostrani pristanak.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • malamalić 20.05.2017.

    Čovjek ništa nije skrivio i bilo im je vrijeme da ga puste.

  • CROATIAN FIGHTER 20.05.2017.

    E , moj Assange još si dobro prošao a to što nećeš oprostiti onima koji su ti smjestili tribao bi znati koliko je takvih poput tebe završilo "nestretnim slučajevima " !

  • nijekasno 20.05.2017.

    Dok izadjes ti si donji

Komentiraj...
Vidi sve komentare