To je to što me zanima!

Australija: Ako zaposleni u ovim zanimanjima odbiju cjepivo protiv korone - prijeti im otkaz

Neki bi australski radnici mogli ostati bez posla ako odbiju cijepljenje protiv korona virusa. Cijepit će se morati svi zdravstveni djelatnici, ali i osobe koje rade u sektoru starijih i nepokretih
Vidi originalni članak

Cijepljenje protiv korona virusa moglo bi biti obavezno za neke od australskih radnika. Kako prenosi Daily Mail, neka od najrizičnijih zanimanja morat će se cijepiti protiv korona virusa, a ako odluče odbiti cjepivo, mogli bi biti otpušteni.

Pogledajte video: Prvi Hrvat se cijepio

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi će cjepivo dobiti najrizičnije skupine u koje ubrajamo zdravstvene djelatnike i osobe starije životne dobi.

Uz najrizičnije skupine, cjepivo bi moglo biti obavezno i za neka ostala zanimanja. Voditelj odjela za starije i nepokretne u Australiji, Geoff Rowe, objavio je kako će cijepljenje biti obavezno za sve koji rade u tom sektoru.

- Obzirom da smo upoznati s naravi korona virusa i s onime što može učiniti pacijentima, ja se zalažem za obavezno cijepljenje radnika koji rade sa starijim i nemoćnima - rekao je za Rowe.

No, neki od poslodavaca javno su objavili kako ne podržavaju obavezno cijepljenje radnika.

Jedan od njih je i šef aviokompanije u Melbournu Lyell Strambi koji smatra da cijepljenje ne bi trebalo biti preduvjet za posao te da njegovi radnici neće morati biti cijepljeni protiv korona virusa ako to ne žele. 

- Odmah nakon zdravstvenih djelatnika, zarazi su najviše izloženi i moji radnici. Oni bi trebali među prvima imati pristup cjepivu, no ne i biti prisiljeni cijepiti se u strahu da ne izgube posao - rekao je Strambi.

Njegovo mišljenje dijele i jedan vlasnik kafića i vlasnik frizerskog salona koji su izjavili kako će svojim radnicima preporučiti cijepljenje, ali da to neće biti uvjet koji će morati ispuniti kako bi zadržali posao. 

No, tako ne misli šef australske aviokompanije Qantas, Alan Joyce koji je već objavio kako će se svi putnici koji putuju njegovom aviokompanijom morati imati potvrdu da su cijepljeni protiv korona virusa.

Australski ministar zdravlja objavio je kako će svi oni koji namjeravaju ući u njihovu zemlju morati biti cijepljeni protiv korona virusa. Ako odbiju cijepljenje, morat će 14 dana u karantenu. 

Australija je naručila 51 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa, a ministar zdravlja napomenuo je kako će cjepivo biti besplatno te da je namijenjen sve dobne skupine. 

 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Sanjkar 14.12.2020.

    treba cijepiti prvo antivaksere. usput ih i čipirat čisto da budu u pravu

  • 14.12.2020.

    Bravo !

  • nori 🖖 14.12.2020.

    Tko će im raditi ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare