To je to što me zanima!

Australija otpušta komandose zbog likvidacija u Afganistanu

Australija će otpustiti najmanje 10 pripadnika specijalnih vojnih snaga nakon objave izvješća s pouzdanim dokazima o nezakonitim likvidacijama u Afganistanu, javlja u četvrtak ABC.
Vidi originalni članak

U neovisnom izvješću u redigiranom obliku navode se dokazi da su 19-orica australskih vojnika ubila 39 nenaoružanih afganistanskih zarobljenika i civila.

Izvješće je sastavio državni sudac kojeg je imenovao glavni inspektorat australske vojske. 

U izvješću nije identificiran niti jedan od 19 vojnika. Radi se o bivšim i sadašnjim vojnicima koji su suočeni s mogućim sudskim progonom.

BAR 22 RANJENIH U napadu na sveučilišni kampus u Kabulu najmanje 19 mrtvih

ABC javlja da je za sada službenu obavijest o otpustu iz vojske primilo 10 vojnika koji su bili svjedoci ili sudionici i nisu dio skupine od 19 vojnika kojima prijeti podizanje optužnice za kazneno djelo. Njihov identitet se u izvješću također ne otkriva.

Ministarstvo obrane za sada ne komentira tu vijest.

Najviši australski vojni dužnosnik se prošli tjedan, nakon objave izvješća, ispričao Afganistanu.

STOLTENBERG NAJAVIO: 'NATO će o nastavku misije u Afganistanu odlučiti u veljači'

Australske trupe bile su dio međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv talibana nakon što je ta islamistička skupina svrgnuta 2001.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mjerilooo 26.11.2020.

    Zamisli poubijali minimalno 10 ljudi iz habave i otpuste takve monstrune bez ikakvih posljedica..

  • MarijanGrdašić 26.11.2020.

    Uljudan sam i ljubazan pa daaa prava prafcata ljiga. Pitanje komandosa ("mesara") trebao je imati drukčiji sudski epilog a ne samo otpuštanje, već i pritvaranje na 20 godina kako to ne bi ponovili u njihovom bližem okruženju. Oni su ratni zločinci to su činjenice a Afganistan ima pravo tražiti i njihovo izručenje. No "koalicija svjetskih mesara" u što upada i Amerika ne izručuju svoje ubojice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare