To je to što me zanima!

Australija: 'Razmotrit ćemo priznavanje palestinske države'

Ovo označava promjenu u australskoj politici u trenutku dok međunarodna zajednica traži rješenje s dvije države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba
Vidi originalni članak

 Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da će Canberra razmotriti priznavanje palestinske države, što je promjena u australskoj politici u trenutku dok međunarodna zajednica traži rješenje s dvije države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. U govoru u utorak navečer Wong je podržala komentare britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je rekao da bi priznavanje palestinske države, uključujući i u Ujedinjenim narodima, učinilo dvodržavno rješenje nepovratnim.

ŠPANJOLSKI PREMIJER Sanchez kreće po podršku u Europi za priznanje Palestine: 'Želimo zaustaviti katastrofu'

Wong je rekla da međunarodna zajednica raspravlja o palestinskoj državnosti "kao načinu postizanja zamaha prema rješenju s dvije države".

- Rješenje s dvije države jedina je nada da se prekine beskrajni krug nasilja - rekla je šefica diplomacije govoreći na Australskom nacionalnom sveučilištu. Takozvano dvodržavno rješenje dugo je bilo temelj međunarodnih mirovnih napora na rješavanju dugog izraelsko-palestinskog sukoba, ali je taj proces u zastoju cijelo desetljeće čak i prije sadašnjeg rata u palestinskoj enklavi Gaza između Izraela i militantne skupine Hamas.

POLA GODINE RATA Šest mjeseci rata u Gazi: Sukobu se još uvijek na nazire kraj

Palestinci žele imati neovisnu državu na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, koje je Izrael okupirao od Bliskoistočnog rata 1967., uključujući i Gazu. Izrael je pak u nedjelju formalizirao svoje protivljenje onome što je nazvao "jednostranim priznavanjem" palestinske državnosti i rekao da se svaki takav sporazum mora postići izravnim pregovorima.

Španjolska je među ostalim zapadnim zemljama koje se zalažu za takvo priznanje i glavni je zagovornik takvog poteza unutar Europske unije. Australska ministrica je, međutim, odbacila ulogu Hamasa, koji vlada Gazom. "Hamas nema nikakvu ulogu u budućoj palestinskoj državi", rekla je.

TRAŽI SE RJEŠENJE Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu

Palestinske vlasti prošlog su tjedna službeno zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a ponovno razmatranje njihovog zahtjeva iz 2011. da postanu punopravnim članom svjetske organizacije. Palestina je prisutna kao nečlanica, zemlja promatrač u Ujedinjenim narodima, što je isti status koji ima i Sveta Stolica. Procjenjuje se da razmatranje tog zahtjeva ima malo izgleda za uspjeh jer se tome protivi SAD. 

Wong je ocijenila da su "oni koji tvrde da priznanje nagrađuje neprijatelja" u krivu jer vlastita sigurnost Izraela ovisi o dvodržavnom rješenju. "Nema dugoročne sigurnosti za Izrael osim ako ga ne priznaju zemlje njegove regije", rekla je.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • PetarLu17 09.04.2024.

    koje licemjerje Australaca, sad kad su židovi ubili nekoliko njihovih humanitaraca u Gazi razmotriti će priznavanje Palestinske države, a do sada su drukali za Židove - jude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare