Obavijesti

News

Komentari 3

Sanchez kreće po podršku u Europi za priznanje Palestine: 'Želimo zaustaviti katastrofu'

Sanchez kreće po podršku u Europi za priznanje Palestine: 'Želimo zaustaviti katastrofu'

Sanchez je nedavno rekao da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnost Palestine te da će uskoro u EU biti "dovoljna kritična masa"

VIDEO

Španjolski premijer Pedro Sanchez u petak počinje turneju na kojoj će razgovarati s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije oko zajedničkog priznanja neovisnosti države Palestine, izvijestila je u utorak španjolska vlada. "Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze i lansirati mirovni proces koji bi što prije doveo do realizacije rješenja s dvije države", rekla je vladina glasnogovornica Pilar Alegria u obraćanju novinarima.

Sanchez je nedavno rekao da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnost Palestine te da će uskoro u EU biti "dovoljna kritična masa" da i druge zemlje zauzmu istu poziciju. On će u petak otputovati u Norvešku i Irsku, a zatim će razgovarati s premijerima Portugala, Slovenije i Belgije.

Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu
Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu

Španjolska, Irska, Malta i Slovenija potpisale su prošli mjesec u Bruxellesu zajedničko pismo u kojem traže da čitava Europska unija prizna Palestinu, što smatraju preduvjetom trajnog mira na Bliskom istoku. Izrael je 1967. okupirao palestinske teritorije te se protivi osnivanju države Palestine. Izraelska vlada računa na podršku SAD-a koji mu šalje oružje i koji je rekao da se državnost Palestine i mir mogu postići jedino direktnim pregovorima dviju strana.

Izraelska vojna ofenziva na opkoljeni Pojas Gaze traje šest mjeseci, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je invaziju na izbjegličko naselje Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje se nalazi oko milijun protjeranih Palestinaca.

Šest mjeseci rata u Gazi: Sukobu se još uvijek na nazire kraj
Šest mjeseci rata u Gazi: Sukobu se još uvijek na nazire kraj

Izraelska vojska je od 7.listopada ubila više od 33.000 palestinskih civila, a gotovo 76.000 ih je ranila, podatak je UN-a. Tog dana su militanti palestinskog Hamasa usmrtili 1.200 osoba na jugu Izraela te otelih njih 240, od čega ih oslobođeno više od 100 tijekom prekida vatre.

UN je još ranije predlagao rješenje sukoba uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, u granicama iz 1967. koje bi živjele u miru jedna pored druge.

Palestinu je od 1988. godine priznalo 139 od 193 zemlje Ujedinjenih naroda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...