To je to što me zanima!

Australski premijer tvrdi: Izrael treba dati pravo objašnjenje za ubojstvo sedmero humanitaraca

Članovi WCK-a ubijeni su prošli ponedjeljak dok su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo organizacije. Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen
Vidi originalni članak

Izrael tek treba dati adekvatno objašnjenje za ubojstvo sedmero humanitaraca prošli tjedan, rekao je u ponedjeljak australski premijer Anthony Albanese, na dan kad je Canberra imenovala bivšeg visokog vojnog dužnosnika da prouči izraelsku istragu incidenta. 

Izrael je u petak objavio da je njegova vojska pogreškom vjerovala da napada članove Hamasa kad je ubila sedmero zaposlenika humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), uključujući Australku „Zomi” Frankcom. 

Članovi WCK-a ubijeni su prošli ponedjeljak dok su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo organizacije. Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen dok je napuštao skladište u Deir al-Balahu, priopćila je ta humanitarna organizacija. Izrael je radi toga otpustio dvoje zapovjednika te sankcionirao dio vojnika. 

'ZAUSTAVITE OVO' Dobrotvorna organizacija (WCK) poziva na neovisnu istragu o izraelskim napadima...

Albanese smatra kako izraelsko objašnjenje nije dovoljno. Uzimajući u obzir da je u Pojasu Gaze ubijeno više od 200 humanitaraca, Izrael mora objasniti i kako će ih u budućnosti zaštititi, rekao je laburistički premijer. 

„U ovom trenutku ne smatramo objašnjenja zadovoljavajućima”, rekao je u razgovoru za televiziju ABC 

„Treba nam potpuno preuzimanje odgovornosti, puna transparentnost oko okolnosti te vjerujem da to očekuje i australska javnost”, kazao je Albanese. 

Odbio je komentirati što bi Canberra smatrala adekvatnim objašnjenjem te razmatra li Australija diplomatske sankcije ako Izrael ne pruži još informacija. 

Australija je u ponedjeljak imenovala umirovljenog generala zračnih snaga da prouči izraelsku istragu i izvijesti Canberru je li ona bila dovoljna i jesu li potrebni dodatni koraci kako bi se sankcionirali oni koji su odgovorni. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • uistinu je tako 10.04.2024.

    to znaci; izmislite neku laž da zažmiremo i na taj zločin !! umjesto da im lupe odmah sankcije ! ne znam zbog čega to licemjerje?

  • Sila Boga ne moli 09.04.2024.

    Trebaju dati objašnjenje za 7 humanitaraca od kojih je jedan australac. Palestinci ginu desetljećima, ali oni za zapadne političare predstavljaju potencijalne  isis teroriste , pa nespadaju u civile kao ostali. Barem tako tvrdi kralj zapadne imperije i ratni zločinac , Netanyahu. 

  • urnebes 08.04.2024.

    koje licemjerje, a zatvarali su oči i slali oružje koje je usmtilo na desetine tisuća civilni žrtava, to je OK, gadi mi se kad izjavljuju da moraju štitit "svoje vrijednosti".

Komentiraj...
Vidi sve komentare