Obavijesti

News

Komentari 4

Australski premijer tvrdi: Izrael treba dati pravo objašnjenje za ubojstvo sedmero humanitaraca

Australski premijer tvrdi: Izrael treba dati pravo objašnjenje za ubojstvo sedmero humanitaraca

Članovi WCK-a ubijeni su prošli ponedjeljak dok su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo organizacije. Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen

VIDEO

Izrael tek treba dati adekvatno objašnjenje za ubojstvo sedmero humanitaraca prošli tjedan, rekao je u ponedjeljak australski premijer Anthony Albanese, na dan kad je Canberra imenovala bivšeg visokog vojnog dužnosnika da prouči izraelsku istragu incidenta. 

Izrael je u petak objavio da je njegova vojska pogreškom vjerovala da napada članove Hamasa kad je ubila sedmero zaposlenika humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), uključujući Australku „Zomi” Frankcom. 

Članovi WCK-a ubijeni su prošli ponedjeljak dok su putovali u zoni bez sukoba u dva blindirana vozila na kojima je stajao logo organizacije. Usprkos koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj je pogođen dok je napuštao skladište u Deir al-Balahu, priopćila je ta humanitarna organizacija. Izrael je radi toga otpustio dvoje zapovjednika te sankcionirao dio vojnika. 

Dobrotvorna organizacija (WCK) poziva na neovisnu istragu o izraelskim napadima...
Dobrotvorna organizacija (WCK) poziva na neovisnu istragu o izraelskim napadima...

Albanese smatra kako izraelsko objašnjenje nije dovoljno. Uzimajući u obzir da je u Pojasu Gaze ubijeno više od 200 humanitaraca, Izrael mora objasniti i kako će ih u budućnosti zaštititi, rekao je laburistički premijer. 

„U ovom trenutku ne smatramo objašnjenja zadovoljavajućima”, rekao je u razgovoru za televiziju ABC 

„Treba nam potpuno preuzimanje odgovornosti, puna transparentnost oko okolnosti te vjerujem da to očekuje i australska javnost”, kazao je Albanese. 

Odbio je komentirati što bi Canberra smatrala adekvatnim objašnjenjem te razmatra li Australija diplomatske sankcije ako Izrael ne pruži još informacija. 

Australija je u ponedjeljak imenovala umirovljenog generala zračnih snaga da prouči izraelsku istragu i izvijesti Canberru je li ona bila dovoljna i jesu li potrebni dodatni koraci kako bi se sankcionirali oni koji su odgovorni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...