To je to što me zanima!

Austrija sprječava uvoz korone sa Zapadnog Balkana: Donirat će čak 651.000 doza cjepiva

Austrija će iz fonda za inozemne katastrofe avansirati čak 11 milijuna eura kako bi kupila 651.000 dozu cjepiva zemljama Zapadnog Balkana. Isporuka BioNTech / Pfizera stiže kao donacija između svibnja i kolovoza
Vidi originalni članak

U želji da spriječi uvoz korone sa Zapadnog Balkana, Austrija je odlučila donirati 651.000 doza cjepiva. Planiraju iz fonda za inozemne katastrofe avansirati 11 milijuna eura kako bi kupila 651.000 dozu cjepiva zemljama Zapadnog Balkana. Isporuka Biontech / Pfizera stiže kao donacija u razdoblju između svibnja i kolovoza.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: Teški trenutci u KB Dubrava

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od ukupno 651.000 doza cjepiva, 214.000 odlazi u Bosnu, 145.000 u Albaniju, 119.000 u Sjevernu Makedoniju, 95.000 na Kosovo, 42.000 u Crnu Goru i 36.000 u Srbiju.

Za cijepljenje zaposlenika u zdravstvu i njegovatelja

Prema stopi cijepljenja, Srbija je čak bolja od Austrije i 27 posto stanovništva primilo je tamo barem jednu dozu cjepiva. Iz tih razloga najveće količine donacije usmjerene su prema Bosni i Hercegovini, Kosovu i sjevernoj Makedoniji.

U tu svrhu Austrija sklapa ugovore o kupnji i isporuci s Biontech / Pfizerom i također preuzima financiranje dostave. Iz austrijskog Fonda za inozemne katastrofe danas je pušteno 11 milijuna eura. Nakon isporuke cjepiva, Austriji će biti vraćen novac iz sredstava pretpristupne pomoći EU (IPA) koje je EU stavio na raspolaganje za cijepljenje Zapadnog Balkana. Pretpristupna pomoć IPA-e za nabavu cjepiva iznosi 70 milijuna eura.

UŽIVO: REDOVI ZA PFIZER Opet puno ljudi na Velesajmu: Čekaju da krene cijepljenje

Prema naputcima EU, donirane doze trebale bi se prvenstveno koristiti za cijepljenje zdravstvenog i njegovateljskog osoblja te drugih ranjivih skupina.

Solidarnost sa zemljama u neposrednoj blizini EU

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) je istaknuo važnost solidarnosti sa državama u neposrednoj blizini EU s kojima je Austrija povezana, povijesno i kulturološki. Pomoć za cijepljenje također je u osobnom interesu Austrije i Europske unije kako bi se spriječio uvoz korone iz tih zemalja.

'BROJKE SU VELIKE, DRŽITE SE MJERA' Capak: 'Epidemija korone bukti, stiže nam veća količina cjepiva'

- Nitko nije siguran dok svi nisu sigurni - rekao je Schallenberg.

U vezi sa strahovima da su Kina i Rusija dodatno povećale svoj utjecaj putem diplomacije cjepivima, Schallenberg je rekao kako se uvijek može razgovarati o tome da je nešto trebalo biti učinjeno ranije, ali da za ovakav korak nije još uvijek prekasno.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Usora1 21.04.2021.

    fino, sad ce sabija i novalic to unovciti u kampanji malina-cjepivo

  • gonisee 21.04.2021.

    pošaljite vi nama novce, a političarima cjepivo

  • sitnozubi 21.04.2021.

    onda če otađbinci prodavat vakcina turism ha ha ha koji moroni ovi iz €u

Komentiraj...
Vidi sve komentare