To je to što me zanima!

Austrijanci jedu najviše mesa, a Hrvati gotovo upola manje

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu iz 2011., meso je najčešći obrok Australaca, Novozelanđana i Amerikanaca, a u EU - Austrijanaca
Vidi originalni članak

Veliku medijsku prašinu digla je posljednjih dana objava Svjetske zdravstvene organizacije koja je zauzela i objavila službeni stav prema konzumaciji mesa te zaključila kako mesne prerađevine uzrokuju rak. 

Ljubitelji mesa odmah su se pobunili i odbacili takve ideje poručujući kako će i dalje konzumirati meso, odnosno kobasice, šunke, slaninu i slično. Naravno, istina nije crno-bijela pa je WHO pojasnio da su komponente koje mesne prerađevine čine nezdravima konzervansi, pojačivači okusa, dim i slično. Postavlja se zaključak, koji je ionako svima bio poznat - prehrana treba sadržavati meso, a najbolje i najzdravije je naravno ono domaće bez aditiva. 

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu, najviše mesa konzumiraju Australci, Novozelanđani te stanovnici Sjedinjenih Američkih Država. 

*U ove podatke nije uvrštena svinjetina

Što se tiče konzumacije mesa u državama članicama Europske unije, prema ovim podacima, meso i mesne prerađevine najviše konzumiraju u Austriji - čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku

Gdje se tu nalazi Hrvatska? Podaci pokazuju da se u nas po stanovniku godišnje na stolu nađe 62 kilograma mesa što je manje od većine ostalih država članica. Ali ipak iznad svjetskog prosjeka koji je 42 kg godišnje po stanovniku.

Najveći konzumenti među članicama su Austrija (106,4 kg), Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) te Španjolska (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku. Rumunji prema toj tablici jedu najmanje mesa, odnosno 53,4 kilograma godišnje.  

Idi na 24sata

Komentari 80

  • smilodon 29.10.2015.

    zokina žena zna! svakom tanana šnjita kruha!

  • KrunoFrik 28.10.2015.

    austijanci pojedu najviše mesa, jer hypo, erste i rba otimaju meso iz hrvatskih usta......

  • wild bill 28.10.2015.

    Znači u Austriji bi valjalo mesnicu otvorit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare