To je to što me zanima!

Avion se raspao pri udaru; ostatke traže kamerom...

Avion za obuku nestao je u petak oko 12.30 sati. Jutros su našli oznake aviona te pribor za hitnu pomoć. Pretpostavlja se da se letjelica raspala
Vidi originalni članak

Potragu za avionom, instruktorom letenja Danijelom Oleksom (34) te talijanskim učenikom Alessandrom D’ Agattom (24) nastavili su i u subotu ujutro. Iz Splita je u zadarski arhipelag došao minolovac hrvatske vojske koji je sonarom nekoliko sati pretraživao podmorje. U potragu su se uključili gliseri i brodovi lučke kapetanije te policijski helikopter. Na žalost, bez uspjeha. Policija je tek potvrdila da su pronašli dio školskog zrakoplova koji se u petak oko 12.30 sati srušio u more kraj Dugog otoka. Načelnik PU zadarske je potvrdio da su oko 8.20 sati sedam kilometara od otočića Mežnja pronašli manji dio aviona na kojem su vidljive oznake Pippera, kutiju prve pomoći i plan leta. Pretpostavljaju da se zrakoplov raspao pri padu u more sa 3000 metara visine. Smatraju i da je zrakoplovu ili otkazala elektronika, potom i motori ili da je posada uvježbavala manevar iz kojeg se kasnije, na žalost, nije uspjela izvući.

KOLEGE I OBITELJ NESTALIH IŠČEKUJU VIJESTI...
Obitelji dvojice nestalih pilota u šoku su i nisu bili spremni razgovarati s novinarima. Kako neslužbeno doznajemo, majka Talijana Alleandra D’Agatte (24) prije nekoliko je dana iz Italije došla u posjet sinu, s kojim je namjeravala provesti godišnji odmor. Mladićev otac u subotu poslijepodne je doletio u Zadar, kako bi bio sa suprugom i iz prve ruke pratio akciju potrage njihova nestaloga sina. U školi za obuku pilota u Zemuniku sa strepnjom čekaju svaku vijest o sudbini nestalih kolega.

POTRAGA S PODVODNOM KAMEROM, U PRIPREMI I POLICIJSKI RONIOCI
Brod minolovac HV-a s opremom za lociranje metalnih objekata nije uspio otkriti mjesto s ostacima školskog zrakoplova.
- Sonarima nismo mogli naći olupinu, jer se zrakoplov vjerojatno raspao. S Brodarskog instituta iz Zagreba je stigla posebna kamera kojom se pretražuje morsko dno - objasnio je Dinko Vodanović, inspektor za zrakoplovne nesreće. Specijalne kamere Hrvatskoga brodarskoga instituta iz Zagreba oko 20.10 su pričvršćene za policijski brod i čitavu će noć pretraživati morsko dno na dubinama između 65 i 70 metara. Ostali brodovi MUP-a, HRM-a i Lučke kapetanije, kao i dva helikoptera te zrakoplov Pilatus u potragu će se uključiti ujutro oko šest sati. Tijekom drugoga dana traganja za nestalim avionom i dvojicom članova posade policija je dobila dojavu o naftnim mrljama pet do šest milja od aktualnog mjesta pretrage. Stoga će se potraga proširiti i na to područje.

POSADU I ZRAKOPLOV MOŽDA NIKADA NEĆE NAĆI
Istražitelj zrakoplovnih nesreća Dinko Vodanović kazao je kako postoji mogućnost da se posada i zrakoplov koji se srušio nikada ne nađu. Dodao je kako je vrlo mala nada da su dva člana posade školskog zrakoplova preživjeli nesreću.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mytzek 02.08.2008.

    Sad ću zvučat\' glupo, ali zar nije bolje iskočiti iz aviona u more? Mislim, s neke razumne visine, pa na noge... bolje i to nego tresnut o površinu u limenoj kutiji. Ili?

  • nogometas05 02.08.2008.

    A akcija spasavanja ide tako brzo da iako su bili zivi pri udarcu odavno su se utopili..hrvatska mornarica-aha,na papiru!

  • 9A-BPR 02.08.2008.

    ....nakon toga sam nastavio letiti,i dan danas letim,kao da se ništa nije dogodilo. Nesreća koja se dogodila jučer,za pretpostaviti je da im se dogodilo nešto slično kao i meni.Pretpostavljam da ako im se dogodilo kao i meni,vjerovatno su oba pilota zadobili udarac i oni su se vjerovatno utopili.Po mom osobnom mišljenju,avion u kojem su oni letili je dvomotorni avion,niskokrilac,i koliko je meni poznato,ima samo jedna vrata za ulazak putnika,pa je moguće da su se vrata od siline udarca zablokirala oa nisu mogli izaći vani,ako su bili pri svjesti.Postoji mogućnost,da pošto je to avion niskokrilac,i uvlači stajni trap,da su prilikom pokušaja slijetanja na more,zakačili jednim krilom za površinu mora pa je došlo do prevrtanja aviona,nakon čega spiloti zadobili udarce i tada se utopili. Ja sam imao još jednu sreću u onoj nesreći,što kad smo vidjeli da nam nema spasa,kolega je bio toliko priseban da je prilikom dodira kotačima u more,držao idealno ravno krila tako da nismo krilima dotakli

Komentiraj...
Vidi sve komentare