To je to što me zanima!

Bagdad će vratiti kući migrante u Bjelorusiji "koji to žele"

Bjeloruski konzulati u Erbilu, u iračkom Kurdistanu i u Bagdadu koji su sve dosad izdavali Iračanima turističke vize, "privremeno su zatvoreni" prošlog tjedna
Vidi originalni članak

Iračka vlada radi na tome da popiše iračke migrante zapele na bjelorusko-poljskoj granici koji se "dragovoljno" žele vratiti u Irak i ponudit će im "žuran odgovor", rekla je u petak agenciji France Presseu iračka diplomacija.

"Spremni smo organizirati više od jednog leta kako bismo pružili žuran odgovor svima koji se dragovoljno žele vratiti", rekao je Mohammed al-Sahaf, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u vezi s iračkim migrantima, većinom iračkim Kurdima, koji su zapeli na granici Bjelorusije i Poljske, članice Europske unije.

Tisuće migranata, uglavnom Kurda, danima su blokirani u improviziranom kampu na bjeloruskoj strani granice, u nadi da će ući u Poljsku.

ŠALJE IH LUKAŠENKO? U Njemačku i dalje dolaze migranti preko Poljske

No njihova je sudbina postala predmet krize između Zapada s jedne i Bjelorusije koju podupire Rusija s druge strane.

Zapadne zemlje su u četvrtak u UN-u osudile "orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića".

Kurdski migranti iz Iraka kažu da bježe zbog gospodarskih teškoća i nestabilnosti njihove autonomne pokrajine.

Iračka diplomacija je, u želji da im pomogne, poslala na granicu svoje diplomate iz Moskve i Varšave kako bi se "uvjerila u njihovu sigurnost i komunicirala s nadležnim vlastima", dodao je Sahaf.

Bjeloruski konzulati u Erbilu, u iračkom Kurdistanu i u Bagdadu koji su sve dosad izdavali Iračanima turističke vize, "privremeno su zatvoreni" prošlog tjedna, rekao je.

SUSJEDI BJELORUSIJE: 'Migrantska kriza mogla bi prerasti u vojni sukob...'

Iračka zrakoplovna kompanija Iraqi Airways privremeno je ukinula liniju Bagdad-Minsk u kolovozu prošle godine "do drukčije odluke", rekao je za AFP Hussein Jalil, glasnogovornik nacionalne kompanije. "No dobili smo dozvolu za prijevoz Iračana koji su zapeli" u Bjelorusiji.

Irački migranti su od kolovoza stizali u Minsk neizravnim letovima preko Turske.

No u petak je Turska objavila da zabranjuje ukrcaj Iračana, Sirijaca i Jemenaca za Bjelorusiju iz zračnih luka u Turskoj.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare