To je to što me zanima!

Bananko iz centra: Uzgaja palme banane u Zagrebu...

Zagrepčanin usred grada uzgaja palme banana. Priznaje da mu hladna klima onemogućuje da dobije ukusne žute banane kakve mi poznajemo
Vidi originalni članak

Hrvoje Kovač (32) može ljeti uživati ležeći pod palmama banana - u centru Zagreba. Ovaj radnik zagrebačkoga botaničkog vrta, već pet godina u središtu Zagreba, oko svoje kuće u Medvedgradskoj ulici, uzgaja egzotične voćke. Ove je godine na maloj plantaži imao čak 60 palmi banana, a sljedeće će ih godine, kaže, imati između 100 i 120.
- Puno je posla uzgajati banane u ovoj hladnoj kontinentalnoj klimi. Njima treba topline, vlage i svjetla. Zalijevam ih dva puta na dan. U 6.30 sati moram odnijeti 40 kanti vode i to traje gotovo sat vremena. Onda isto radim i čim padne mrak - kaže Kovač i dodaje da mu je teže jer zbog strmog terena ne može nositi po dvije kante istodobno. Priznaje, hladna klima ga onemogućuje da dobije ukusne žute banane kakve poznajemo.
- Slatke banane zahtijevaju puno više topline i svjetla. To im daje šećer. Ja sam probao banane sa svojih palmi i moram priznati da su bljutave. Nisu nimalo slatke. No lijepo izgledaju ove palme usred Zagreba - ponosno kaže Kovač. Ističe da se prolaznici često zaustavljaju pred njegovom ogradom i u nevjerici gledaju vrt. Mnogi fotografiraju “plantažu”, a svi ga pitaju kako je uspio uzgojiti banane. Čak mu i kolege i šefovi u botaničkom vrtu odaju priznanje za uspjeh. Kovač osim banana u vrtu oko kuće uzgaja i drugo “egzotično” voće. Tako se tamo mogu pronaći grejpovi, limuni, naranče, adami i druge ne baš autohtone zagrebačke voćke.
- S obzirom na to koliko ljudi staje i gleda palme, razmišljao sam da od svog vrta napravim mali botanički vrt i počnem naplaćivati ulaz i savjete - šali se Kovač.




BANANE MU NISU JESTIVE
Na “plantaži” u Medvedgradskoj ove su godine narasle tek male zelene banane, nimalo nalik onima koje jedemo. Kovač je već uspio uzgojiti i pune žute, no priznaje da nisu bile jestive. Nedostaje im sunca.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • AmraZonić 02.02.2013.

    pravi si sto se tice banana samo naprijed

  • crnilabud 20.10.2009.

    banana će nestati a majmuna će uvjek biti!!!+5 za trud!

  • ManicMiner 19.10.2009.

    Ajmeee gle kak male zelene banne....bilo bi fora da sazriju na dimenziji od oko 4-5cm....onak kao atrakcija mini banane....ja bi kupio odma nekoliko snopova...hehe....svaka cast covjeku....znam kak je to mukotrpan posao....i sam sam prosle godine imal mali vrt sa osnovnom povrcem poput paradajza, salate, luka....onak za sebe....al moram rec....daleko je bolje od kupovnog....i ne samo zato jer covjek sam sebi radi....razlika izmedju paradajza u ducanu i onog kojeg sam u vrtu ubrao je ooogromna....od mirisa do okusa....zato bi bas volio probat te banane iz domaceg uzgoja.... :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare