To je to što me zanima!

'Baza je sigurna, a policija će utvrditi je li požar podmetnut'

Ovo je vrlo sigurno postrojenje, rekao je Ivo Josipović nakon što je s obišao Raketnu bazu Žrnovnica. Kaže da policiju treba pustiti da utvrdi kako je izbio veliki požar
Vidi originalni članak

Hrvatska mornarica zaista na visokoj razini održava sva postrojenja i borbena sredstva. Došao sam provjeriti i ugroženost ovog područja od požara i drugih elementarnih nepogoda. Čuo sam podatke o apsolutnoj sigurnosti ovog područja, dakle, da budem slikovit moguće je da sva ova šuma izgori, a da borbena sredstva uopće ne dođu ni blizu vatre. Ovo je vrlo sigurno postrojenje, kazao je Josipović nakon što je s obišao Raketnu bazu Žrnovnica i mjesto posljednjeg požara. Dodao je kako treba pustiti policiju da utvrdi jesu li požari podmetnuti ili ne. Sastao se i s pripadnicima HRM-a iz tamošnje Raketne baze i vatrogascima.

Prema posljednjim mjerenjima, prošlog tjedna u dva požara u Žrnovnici opožareno je 230,6 hektara. Postoje sumnje na temelju dojava građana da su podmetnuti.

- Požar je izazvao otvoreni plamen, a sad treba locirati osobu ili više njih koje su to mogle napraviti. Od građana se čulo za ovaj drugi požar u Žrnovnici da je podmetnut na okuci pored križa i kamenoloma. Prema tome nije stigao sa onim koji je prethodno ugašen na Perunu, već je nošen vjetrom prebacio cestu i ponovo zapalio starije požarište na tom brdu. Mi moramo drastično promijeniti zakonsku regulativu i ovakva događanja i ugroze svesti će se na najmanju mjeru – rekao je Felicio Parčina, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split. 

Šteta uvelike premašuje milijun i pol kuna, smatra Parčina,  koliko se isprva procijenilo. Vatrogasne mjere nadzora i pripravnosti su na splitskom području i sada pojačane kao ljeti, posebice, jer je ove godine požara bilo 400 posto više nego u istom razdoblju godinu prije. Parčina to pripisuje i sušnom razdoblju uz  meteo prilike koje pogoduju požarima. Od 1.studenog. do 1. lipnja tradicionalno se pali korovi. Parčina upozorava da se moraju zatražiti dozvole lokalnih vatrogasaca.  Inače, prema statistikama 80 posto požara izazove čovjek.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Firefox_1 18.10.2011.

    Ove uniforme super izgledaju!

  • zelot 17.10.2011.

    Kad bi ti koji pale korov novčano odgovarali za materijalnu štetu prouzročenu tim požarima, više nitko ne bi palio korov.

  • user_96365 17.10.2011.

    ziveo S.R.P.

Komentiraj...
Vidi sve komentare