To je to što me zanima!

Beba na glavi ima udubinu koja je velika poput dlana

Majka se zabila u ogradu. Dječak star 4 mjeseca je bio u autosjedalici. Udario je glavu. Lubanja mu se udubila prema mozgu. Oporavlja se u bolnici
Vidi originalni članak

Roditelji teško ozlijeđenog 4-mjesečnog dječaka N. Š. su u nedjelju svakih nekoliko sati putovali iz Gornje Bistre u zagrebačku Klaićevu bolnicu. Majka Antonija Š. (26) u nedjelju je sina na intezivnom odjelu bolnice nekoliko puta mogla i podojiti.
Mališan se ozlijedio u subotu oko 16 sati. Njegova majka zbog skliske ceste udarila je Golfom u zaštitnu ogradu u Bistri, nedaleko od obiteljske kuće, i sletjela u jarak. Dijete je bilo na stražnjem sjedalu u autosjedalici, ali na strani kojom je majka udarila u ogradu. Iako je ostao vezan u autosjedalici, dječak je udario glavom ili u rub sjedalice ili u udubljeni lim automobila. Od udarca je mališanu pukla lubanja i udubila se prema mozgu. Operirali su ga isti dan. Uklonili su dio kosti i nakupine krvi iz mozga. Liječnici kažu da nikad nisu vidjeli takav težak slučaj jer je udubina na djetetovu tjemenu bila veličine dlana. Dječakovo stanje je sad stabilno.
- Bog je čuvao to dijete, a sad se samo možemo nadati da neće imati posljedica. Udarac je bio kraj dijela mozga u kojem je centar za desnu ruku. Vjerujemo da će biti dobro jer može micati rukicama i nogicama - rekla je plačući Štefica Medvidović, baka ozlijeđenog dječaka.
Mlada majka nakon slijetanja s ceste prešla je u stražnji kraj vozila pokušavajući izvući dijete. Prvo joj je pomogao bračni par koji je prolazio automobilom. Neznanka je uplakanu bebu držala u naručju dok je majka zvala Hitnu pomoć.
- Volim to dijete, a umalo je stradalo zbog onih koji jure. Pogledajte kako je uska ta cesta - kazao je Ivan Lukanić, pradjed ozlijeđenog djeteta, pokazujući polomljenu ogradu.
Dodao je da je Antonija sletjela s ceste jer joj je zasmetao vozač iz suprotnog smjera. Dječak bi u ponedjeljak trebao izaći s intezivne. Ako se bude oporavljao prema očekivanjima, kući bi mogao za tjedan dana.

U HRVATSKOJ 95 % SJEDALICA NIJE POSTAVLJENO DOBRO
Neke autosjedalice za bebe imaju jastučiće koji se moraju maknuti kada beba naraste jer joj glava nikada iz sjedalice ne smije viriti.
- Sjedalica je dobro učvršćena kada se ne miče više od dva centimetra. Između pojasa i bebina tijela ne smije proći više od jednog prsta - objasnila je Ines Ostrihon, aktivistica Roda, i dodala kako u Hrvatskoj 95 posto sjedalica nije dobro postavljeno, između ostalog i zbog nepotpunih uputa proizvođača.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • kmejsi 12.10.2009.

    Bebač, što prije ozdravi!

  • DIVLJAMACKA 12.10.2009.

    jadno djete ajme mali andel jako me to dira kad dite strada i ja sam mama

  • mama10000 12.10.2009.

    Djecu stavljajte u SREDINU ako vec imate samo jedno dijete u autu. Inace, poznato je da su djeca do 1 godine na tjemenu vrlo njezna (kasnije sve manje). Do 3 godine zivota udubina na tjemenu bi trebala potpuno nestati s obzirom na informacije da je zgrusana krv izvadjena i da mozak nije povrijedjen (djete mice ruke i noge). No moze se desiti da se kasnije uvidi neki drugi sitniji retard (u obliku tika). No vjerujmo u majku prirodu da ce se sve zacjeliti kako treba i da ce ga roditelji paziti da ne naginje previse glavu u naprijed (presija nije pozeljna).

Komentiraj...
Vidi sve komentare