To je to što me zanima!

Bečki dobavljač energije pod istragom zbog 'špekulacija' termninskim tržištima

Pokrenuli smo istragu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje u grubu i nemarnu povredu interesa vjerovnika, rekao je u srijedu glasnogovornik tužiteljstva koje se bavi gospodarskim kriminalom i korupcijom
Vidi originalni članak

Ured austrijskog državnog tužitelja pokrenuo je istragu o bečkom dobavljaču energije Wien Energie zbog sumnje u špekulacije u trgovini na terminskim tržištima struje koja se našla pod povećalom ministarstva financija.

Vlada je krajem kolovoza najavila više milijardi eura pomoći bečkoj gradskoj tvrtki koja se našla u financijskim problemima zbog naglog rasta cijena struje i plina.

Ministarstvo financija utvrdilo je tada da bečkom poduzeću treba 1,7 milijardi eura za pologe koje mora uplatiti burzi kako bi mogao kupovati energiju, odobrivši mu hitnu kreditnu liniju u vrijednosti dvije milijarde eura.

Burze su podigle iznos pologa budući da su cijene električne energije u terminskim ugovorima naglo porasle, dosegnuvši krajem kolovoza nove rekordne razine iznad 1.000 eura po megavat satu.

Wien Energie, podružnica bečkog gradskog holdinga Wiener Stadtwerke, zasada nije iskoristio kreditnu liniju jer su terminske cijene u međuvremenu naglo pale, spustivši se ispod 600 eura po megavat satu.

- Pokrenuli smo istragu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje u grubu i nemarnu povredu interesa vjerovnika - rekao je u srijedu glasnogovornik tužiteljstva koje se bavi gospodarskim kriminalom i korupcijom, ne želeći navesti pojedinosti.

Ministar financija Magnus Brunner rekao je da se sumnja u 'špekulacije' Wien Energieja na terminskim tržištima, što bi upućivalo na o neodgovorno trgovanje.

Iz Wien Energija priopćili su da su upoznati s istragom i da u potpunosti surađuju s vlastima. I gradsko poduzeće i bečko gradsko poglavarstvo odbacuju optužbe.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare