To je to što me zanima!

'Bejrut je još i imao sreće lani, izbjegli su pravi kemijski pakao'

Michael Wentler iz kompanije koja se bavila saniranjem opasnih kontejnera punih kemikalija ispričao je za AFP da je grad izbjegao još jednu katastrofu zbog nepravilno skladištenih opasnih spojeva
Vidi originalni članak

Nakon stravične eksplozije u bejrutskoj luci prošle godine, Libanon je imao sreće i izbjegao drugi kemijski pakao, rekli su iz njemačke kompanije koja je radila na čišćenju u luci.

VIDEO: Hrvatski pomorac preživio užas u Bejrutu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjak Michael Wentler za AFP je ispričao da su tisuće litara opasnih supstanci bile pohranjene u kontejnerima koji su se raspadali više od deset godina i pretvorili luku u pravo minsko polje kemikalija. 

- Pronašli smo supstance koje bi, ako se pomiješaju, izazvale eksploziju - ispričao je i rekao da je ovo bio posao kao ni jedan ranije. 

Kaže da je luka imala sreće jer su kontejneri razmaknuti. Libanonske vlasti su nakon eksplozija i požara, koji su pogodili grad, sklopili ugovor s kompanijom Combi Lift koja se trebala baviti opasnim tvarima na mjestu eksplozije.

OPTUŽBA Z NEMAR Za eksploziju u luci sud optužio libanonskog premijera Diaba

Ovih su dana završili s tretiranjem 52 kontejnera, a cijeli proces je otkrio kaos u bejrutskoj luci, ispričao je Wentler. Kaže da nikad nije vidio ovakvu situaciju i opisuje kontejnere koji su bili ispunjeni kemikalijama koje su napravile ogromne rupe. 

- Izgledalo je kao da imate rijeke žute ili zelene tvari koja curi iz nekih kontejnera - ispričao je.

Kontejneri su u luci bili i više od 10 godina i pohranjeni na sedam lokacija, a većina ih je bila u teretnoj zoni na suprotnoj strani od mjesta eksplozije. Samu eksploziju izazvao je amonijev nitrat koji je godinama bio nepropisno skladišten.

190 POGINULIH U EKSPLOZIJI Stravične posljedice u Bejrutu: Oštećeno 85.000 kuća i stanova

Klorovodična kiselina je bila najčešće zastupljena kemikalija koju je sanirala Wentlerova tvrtka. Morali su rukovati i acetonom i vodikovim peroksidom koji su mogli izazvati veliku eksploziju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • NikolaTesla 11.02.2021.

    Ključna rečenica : koje bi, ako se pomiješaju, MOGLE...Ostatak senzacionalizam i dizanje perja dotičnog švabe. Nijedan idiot ne skladišti takve kemikalije blizu jedna drugoj, pa je jedan kontejner od drugog udaljlen parsto metara. Za svaki slučaj. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare