To je to što me zanima!

Belgijska političarka objavila tajne cijene cjepiva: Pfizerovo je 12 eura po dozi, ima i skupljih

Najskuplje cjepivo je ono Modernino čija je cijena čak 18 dolara po dozi, odnosno 14,7 eura. Johnson & Johnson ga naplaćuju nešto manje od sedam eura, Curevacovo je deset eura
Vidi originalni članak

Belgijska državna tajnica Eva De Bleeker na Twitteru je objavila cijene cjepiva kojeg će Belgija dobiti zbog ugovora koji je potpisala Europska komisija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ista cjepiva će dobiti i Hrvatska, a jedino dosad je bilo poznato kako će cijene cjepiva biti različite. To je bilo tako zbog tajnosti ugovora na koju su se obvezali potpisnici, a De Bleeker je ovim potezom istu prekršila.

NAKON PAR DANA UPORABE Veliki problemi u proizvodnji i skladištenju Pfizerova cjepiva

Naposljetku je obrisala status u kojem su pisale cijene, a zanimljivo je kako su neka cjepiva i gotovo pa deset puta skuplja od drugih.

Tako je oxfordsko cjepivo najjeftinije. AstraZeneca, koja cjepivo radi u suradnji sa Sveučilištem Oxford, obvezala se kako od ovog cjepiva neće zarađivati, pa tako cjepivo prodaju po tek 1,78 eura po dozi.

STIŽE PAR TISUĆA DOZA Plenković: Prve doze cjepiva u Hrvatsku stižu od 27. prosinca

Najskuplje cjepivo je ono Modernino čija je cijena čak 18 dolara po dozi, odnosno 14,7 eura. Johnson & Johnson ga naplaćuju 8 i pol dolara po dozi, što je nešto manje od sedam eura, Curevacovo je deset eura, a Pfizerovo je 12 eura po dozi.

OTKRIVAJU OTKRIVENO Sadrži četiri vrste soli i jedan šećer. Štagljar o Pfizerovu cjepivu: 'Nema mjesta strahu'

Hrvatska je prvo naručila 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva što neće biti velik udar na proračun, a potom je naručeno i 900 tisuća doza od Johnson&Johnsona. Naručili smo i 300.000 doza od Curevaca, kao i nepoznat točni broj cjepiva od Pfizera, a prvo cjepivo koje stiže u Hrvatsku je upravo Pfizerovo. Trebalo ga je doći oko 125 tisuća doza tijekom siječnja, no ipak će ga biti manje.

Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo dozvolu nadležnih tijela vlasti u Velikoj Britaniji i SAD i za koje se očekuje da bi idućeg tjedna moglo dobiti dozvolu Europske agencije za lijekova po dozi stoji 12 eura. S obzirom na to da će biti potrebne dvije doze, ovo cjepivo po građaninu iznosit će 24 eura. 

Najjeftinije cjepivo je ono koje proizvodi Sveučilište u Oxfordu u suradnji s kompanijom AstraZeneca. Ono će stajati samo 1,78 eura po dozi. Naime, proizvođači ovog cjepiva su se obvezali da na cjepivu neće zarađivati. Tvit koji je De Bleeker objavila bio je odgovor na kritike iz oporbene parlamentarne grupe koja je navodila kako nema novca u državnom proračunu za kupnju cjepiva. Kabinet državne tajnice istaknuo je da je tablica objavljena zbog želje za transparentnošću, no kako je objava te informacija protivna ugovorima koje je potpisala Europska komisija. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • POTPEC 18.12.2020.

    Pa ljudi moji to je proizvođačka cijena. Sad se malo zamislite koliko to jadno cjepivo mora proći rođačkih ruku da bi došlo do vas.  A svaka ruka ima svoj trošak plus dobit.  I na kraju nas građane će cjepivo koštati minimalno 60.€ puta dvi doze iznosi 150.-2oo.€.  Ko ne viruje nek računa, ali po hadezeovski.

  • maxim m 18.12.2020.

    ae u tome i je bit farse zvane covid19...šoldi i samo šoldi...ymupy...

  • kikovic 18.12.2020.

    dobro da gradonačelnik Banditić nije narućivao tada bi doza bila oko 1000 dolara  s popustom naravno

Komentiraj...
Vidi sve komentare