To je to što me zanima!

Benzini jeftiniji za 17 lipa po litri, a cijene dizela iste

Na Ininim benzinskim postajama će od ponoći pojeftiniti motorni benzini za po 17 lipa po litri, a cijene dizelskih goriva ipak ostaju nepromijenjene
Vidi originalni članak

Ina je dosad svakoga drugog utorka poskupljivala goriva kad god bi barel sirove nafte poskupio na svjetskom tržištu. No cijena barela u petak je pala najviše u povijesti. Sa 147 dolara spustila se na 129, punih 12 posto, pa je bilo logično očekivati da cijena eurosupera opet bude 9,3 kune. Takva je cijena bila 27. svibnja kada je barel nafte na američkom tržištu stajao 129 dolara. Ipak, danas je litri eurosupera cijena 9,48 kuna, a dizelu je ostala ista. Nafta je sada pojeftinila zato što je u SAD-u ojačao dolar, ali i vjera u zaljuljani američki financijski sustav pa su se špekulanti umjesto gomilanja zaliha nafte opet okrenuli dionicama. No svaka veća kriza odnosa Amerike i islamskih zemalja, u delti Nigera ili neki veliki tajfun u Meksičkom zaljevu, naftu opet mogu učniti skupom poput zlata. Podsjetimo, prije dvije godine barel je stajao manje od 70 dolara, a cijena eurosupera bila je osam kuna.

KRUH BI MOGAO POJEFINITI?
Zbog izvrsne žetve pšenica će biti jeftinije pa bi kruh mogao pojeftiniti i do 40 posto, predviđa državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Krešimir Kuterovac. Seljaci su zadovoljni s otkupnom cijenom pšenice, no o promjeni cijene kruha odlučuju mlinari. Oni za sada ne govore o cijenama.


ZBOG INFLACIJE 8% MANJE HRANE
U kolovozu ove godine za vašu plaću, ako ne bude rasla, moći ćete kupiti 8 posto manje proizvoda nego lani u isto vrijeme.
- 39 posto novca otpada na hranu - kaže Goran Bakula, ekonomski savjetnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.
- Izlaz nije u odricanju nego u izboru trgovina u kojima se kupuje, trgovačkim akcijama, uzimanju kartica od lanaca, odvagivanju platežne moći kako to rade ljudi na zapadu. Dakle, više racionalnosti - kaže Bakula.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • nina_26 22.07.2008.

    Pljačka svih vremena! A mi gledamo i šutimo!

  • Zeljk0 22.07.2008.

    Kako nas pljačkaju i mažu nam oči, a narod nasjeda, glup i naivan narod! Nafta poskupi, cijena HOP gore odmah, nafta opet poskupi cijena HOP odmah, nafta pojeftini.a ne ne. nije prošlo 2 tjedna ne možemo reagirati..... moramo čekati da opet poskupi kako bi digli cijene.... Kada će pojeftiniti kruh, pecivo, krafnice? ZET prijevoz, vlak, autobus? Hoće li pojeftiniti i cestarina??....svi su oni digli cijene jer je gorivo poskupilo...sad kad ako počne trend pada cijena nafte...cijene će garant ostat iste.

  • simpić 22.07.2008.

    \"cigan\" plače kad mu je najbolje,jel zna da poslije toga dolazi loše!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare