To je to što me zanima!

Berlusconi zbog utaje poreza dobio četiri godine zatvora

Nakon što postane pravomoćna, kazna Silviju Berlusconiju uključivat će i pet godina zabrane političkog djelovanja te plaćanje 10 milijuna eura kazne uredu za poreze
Vidi originalni članak

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi (76) je u srijedu na drugostupanjskom sudu u Milanu osuđen na 4 godine zatvora zbog utaje poreza te na pet godina zabrane političkog djelovanja koje počinju vrijediti nakon što presuda postane pravomoćna. Također, mora platiti 10 milijuna eura kazne uredu za poreze.

Drugostupanjski sud, kojim je predsjedala Alessandra Galli, potvrdio je tako presudu prvostupanjskog suda. Vrhovni sud sada treba izreći konačnu odluku glede procesa o kupoprodaji televizijskih i filmskih prava Berlusconijeve TV tvrtke Mediaset. Cijena za filmska i televizijskih prava je neopravdano povećavana, a to napuhavanje cijena poslužilo je isključivo za prikupljanje crnih fondova. 

Proces je započeo 2006. godine i analizirana je kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama, a posao je iznosio 470 milijuna eura još iz 2001. godine. Tvrtka Fininvest u vlasništvu Berlusconijeve obitelji je preko dva društva off-shore, na otocima rajevima za poreze, kupovala prava američkih filmova. Te dvije Berlusconijeve off-shore tvrtke prodavale su zatim iste filmove Berlusconijevoj TV-tvrtki Mediaset po puno većoj cijeni, ali izbjegavajući plaćanje poreza čime su se stvarali crni fondovi.

Berlusconi i svi optuženici negirali su sudjelovanje u poreznoj prevari. Proces Mediaset, kako je nazvan, trajao je do sada sedam godina, jer su ročišta stalno odgađana na zahtjev bivšeg premijera koji je svoje nedolaske pravdao državničkom zauzetošću. Pokušano je i dodatnim zakonima, koje su predlagali Berlusconijevi parlamentarci, izbjeći taj proces. Sada se postavlja i pitanje o Berlusconijevoj političkoj budućnosti.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Hasenfefer 09.05.2013.

    porez je gadna stvar ccc

  • podravlje1 09.05.2013.

    pitam se jeli ovakova presuda moguća u lijepoj našoj ili kod nas svi uredno plačaju porez?

  • japanokinez 09.05.2013.

    Na kraju ste zaboravili napisati kako neće ići ni dana u prdekanu zato što talijanski zakon tako nalaže kad zađeš u neke godine. Možda će samo platiti, ali ćorke neće vidjeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare