Obavijesti

News

Komentari 46

Berlusconi zbog utaje poreza dobio četiri godine zatvora

Berlusconi zbog utaje poreza dobio četiri godine zatvora
1

Nakon što postane pravomoćna, kazna Silviju Berlusconiju uključivat će i pet godina zabrane političkog djelovanja te plaćanje 10 milijuna eura kazne uredu za poreze

VIDEO

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi (76) je u srijedu na drugostupanjskom sudu u Milanu osuđen na 4 godine zatvora zbog utaje poreza te na pet godina zabrane političkog djelovanja koje počinju vrijediti nakon što presuda postane pravomoćna. Također, mora platiti 10 milijuna eura kazne uredu za poreze.

Drugostupanjski sud, kojim je predsjedala Alessandra Galli, potvrdio je tako presudu prvostupanjskog suda. Vrhovni sud sada treba izreći konačnu odluku glede procesa o kupoprodaji televizijskih i filmskih prava Berlusconijeve TV tvrtke Mediaset. Cijena za filmska i televizijskih prava je neopravdano povećavana, a to napuhavanje cijena poslužilo je isključivo za prikupljanje crnih fondova. 

Proces je započeo 2006. godine i analizirana je kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama, a posao je iznosio 470 milijuna eura još iz 2001. godine. Tvrtka Fininvest u vlasništvu Berlusconijeve obitelji je preko dva društva off-shore, na otocima rajevima za poreze, kupovala prava američkih filmova. Te dvije Berlusconijeve off-shore tvrtke prodavale su zatim iste filmove Berlusconijevoj TV-tvrtki Mediaset po puno većoj cijeni, ali izbjegavajući plaćanje poreza čime su se stvarali crni fondovi.

Berlusconi i svi optuženici negirali su sudjelovanje u poreznoj prevari. Proces Mediaset, kako je nazvan, trajao je do sada sedam godina, jer su ročišta stalno odgađana na zahtjev bivšeg premijera koji je svoje nedolaske pravdao državničkom zauzetošću. Pokušano je i dodatnim zakonima, koje su predlagali Berlusconijevi parlamentarci, izbjeći taj proces. Sada se postavlja i pitanje o Berlusconijevoj političkoj budućnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.