To je to što me zanima!

Berlusconija osudili na četiri god. zatvora zbog utaje poreza

Prema optužnici su Berlusconija teretili da je kao vlasnik TV mreže Mediaset, u kojoj je njegov sin radio kao zamjenik predsjednika, prekršio zakone o porezu
Vidi originalni članak

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u petak je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Corriere della sera javlja kako je završeno suđenje u aferi Mediaset, a radi se o prijevari teškoj 10 milijuna eura. 

Prema optužnici su Berlusconija teretili da je kao vlasnik televizijske mreže Mediaset, u kojoj je njegov sin radio kao zamjenik predsjednika, prekršio zakone o porezu prilikom kupovine prava za prikazivanje holivudskih filmova i televizijskih show programa. Silvio i njegov sin su prijevaru izveli napuhivanjem računa transakcija između 2004. i 2005. godine.

Proces suđenja trajao je šest godina na sudu u Milanu, a osim Berlusconija osuđen je Frank Agrama i to na tri godine te Fedele Confalonieri. Berlusconi je osim zatvora dobio i zabranu rada u javnim poslovima. Tužiteljstvo je tražilo zatvorsku kaznu od tri godine i osam mjeseci, ali mu je sudac ipak odlučio dati višu kaznu.

Silvio Berlusconi (76) je u studenom prošle godine podnio ostavku na mjesto talijanskog premijera zbog krize koja nije zaobišla ni Italiju. Beslusconi je bio u vrhu talijanske politike čak 18 godina, a dosad se njegovo ime našlo u mnogim aferama povezanima sa seks skandalima, korupcijom i utajom poreza. 

Berlusconijeve afere

Berlusconiju se sudi ili se sudilo u nekoliko slučajeva. Između ostalog, teretili su ga da je surađivao s mafijom, varao na porezu, za korupciju te da je podmićivao policajce i suce. U tri slučaja su optužbe odbačene i to zato što je Berlusconijeva većina, dok je bila na vlasti, u parlamentu izglasavala zakone kojima se skraćivalo vrijeme odnosno, rok za donošenje presuda pa su predmeti pali u zastaru. Zbog toga nije kažnjavan sve do sada, osim jednom kada je proglašen krivim za lažno svjedočenje 1990. godine. 

Seks s maloljetnicom

Silvio Berlusconi je u veljači 2011. optužen za seks s maloljetnicom Karima El Mahroug poznatijom kao Ruby. Terete ga sa s njom seksao između veljače i svibnja 2010. godine. Također ga terete da je svoj politički utjecaj koristio kako bi taj slučaj zataškao. Tužitelji tvrde da je nagovorio policiju da Ruby puste iz pritvora u kojem je bila zbog krađe tvrdeći da je ona unuka Hosnija Mubaraka.

Objavljivanje tajnih snimki

U veljači 2012. godine tužitelji u Milanu su Berlusconija optužili da je objavio povjerljive snimke. Snimke razgovora su objavljene u novina Il Giornale koji je u vlasništvu Berlusconijevog brata. Riječ je o povjerljivom razgovoru Antonija Fazija, guvernera talijanske narodne banke i talijanskog političara Piera Fassina. Objavljivanjem snimke su prekršena sigurnosna pravila, a vjeruje se kako je razgovor objavljen da bi se diskreditirali Berlusconijevi politički neprijatelji.  

Idi na 24sata

Komentari 90

  • earn respect 27.10.2012.

    Šta on nije u zatvoru što se jeba.va sa onon rubinon??? Nisan nesto dobro informisan...

  • otrov-x 27.10.2012.

    tek sad aaaaaaaaaaaa,ovo nisu istinte,totalna dezinforacija,nemoguce,i sanade i on nemoguce,sta ce sa milijardama...fimi medie.....nemoguce

  • Capafiori 27.10.2012.

    Ni Italija nije ono što je nekad bila! Na utaji poreza padale su glave, pao je čak i zloglasni Al Capone, dok sadašnja mafija teško razotkrivaju i financi, koji su se uvelike i sami infiltrirali u redove bliže lovi. Poznato??? Pa naravno, kopiramo ih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare