To je to što me zanima!

'Bernarda Jug iskoristila je dijete za plasiranje stajališta, zbog toga je treba sankcionirati'

Helenca Pirnat Dragičević za 24sata ističe kako su postupanja učiteljice Bernarde Jug zabrinjavajuća i neprihvatljiva, te da je nužno da reagiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i policija te DORH
Vidi originalni članak

Učiteljica engleskog jezika iz Područne škole Imbriovec u Đelekovcu Bernarda Jug na svome Facebook profilu objavila je snimku razgovora s maloljetnim dječakom iz OŠ Krapinske Toplice. Jug se uključila u prosvjed koji je pokrenuo njegov otac protiv nošenja maski u školi, a s dječakom je razgovala telefonski. Ona nije njegova nastavnica, niti radi u školi koju taj dječak pohađa.

Pitali smo Ured pravobraniteljice za djecu kakav je stav pravobraniteljice u ovome slučaju - treba li ova nastavnica biti sankcionirana s obzirom na to da koristi dijete za iskazivanje svojih stavova, tko je treba sankcionirati i po kojim zakonskim osnovama. 

Pitali smo i kakve su preporuke pravobraniteljice nastavnicima za komunikaciju s učenicima tijekom nastave o temama poput cijepljenja protiv Covida-19.

SVE PRENOSI NA FEJSU Huškačica ne odustaje, radila 'intervju' s učenikom: 'Je li tako da je pedagoginja Gestapo?'

Odgovor pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević prenosimo u cijelosti:

- Istupi učiteljice Bernarde Jug, u povodu slučaja u Krapinskim Toplicama, o kojima doznajemo iz medija, vrlo su zabrinjavajući s obzirom na njezina iskazana stajališta te napade, uvrede pa i najgrublje poruke mržnje usmjerene svim roditeljima, osobito majkama, te odgojno-obrazovnim radnicima koji upućuju djecu da poštuju epidemiološke mjere, nose zaštitne maske u skladu s pravilima škole i slično.

Posve je neprihvatljivo to što je, kako doznajemo iz medija, čak i objavila "intervju“ s učenikom OŠ Krapinske Toplice, te ga je tako iskoristila za plasiranje i propagiranje svojih stajališta protiv epidemioloških mjera. Čak i ako su roditelji dali suglasnost za takvo snimanje, taj je postupak suprotan najboljem interesu djeteta i može dodatno štetno djelovati na njega, nakon dosadašnjih, također štetnih izlaganja dječaka.

Smatramo da učiteljicu Jug za takvo neprihvatljivo ponašanje, koje je suprotno ciljevima odgoja i obrazovanja, svakako treba sankcionirati, te je naše mišljenje da se o tome treba pobrinuti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s obzirom na to da je riječ o odgojno-obrazovnoj radnici. Također smatramo da policija i državno odvjetništvo trebaju utvrditi ima li u njezinim postupcima elemenata nekog kaznenoga djela.

KONZULTIRAT ĆE SE S MINISTARSTVOM Huškačica radi s djecom od 1. do 4. razreda! Ravnateljica: 'Nismo imali pritužbe na njezin rad'

Naše preporuke nastavnicima za komunikaciju s učenicima tijekom nastave o temama poput cijepljenja, nošenja zaštitne maske i ostalih mjera za suzbijanje širenja Covida-19 iznosili smo više puta: učenici imaju pravo dobiti informacije temeljene na stajalištima medicinske struke, a ujedno i prilagođene njihovoj dobi. Svrha primjene epidemioloških mjera u školi jest zaštita zdravlja svih u školi, ponajprije djece, i zato je škola dužna osigurati njihovu primjenu te ih jednako trebaju poštovati svi. Na odraslima je da ulože dodatni napor kako bi djeci pružili svu potrebnu podršku u suočavanju s izazovima pred koje nas stavlja Covid-19, sve dok za tim bude postojala potreba.

Mislim da bi bilo dobro da se u taj proces više uključe liječnici školske medicine te da pomognu i roditeljima i zaposlenicima škola u tome da se djeci, na razumljiv način i primjereno njihovoj dobi, objasni zašto u vrijeme pandemije nosimo maske i na koji način nas one štite, odnosno, da im približe i druge važne informacije o zaštiti zdravlja. Neovisno o osobnim stavovima i osjećaju zamora u ovakvim kriznim situacijama, svi smo dužni poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili sveukupno zdravlje djece.

Idi na 24sata

Komentari 270

  • legitishitemise 22.09.2021.

    kako se BJ uopće zaposlila u školi? koliko dugo već tamo radi? istraga mora pokazati ...

  • legitishitemise 22.09.2021.

    hej narode, otkad se to oni koji djecu nemaju (poput BJ) odjednom toliko "bore" za dječja prava? haha... ludost nema granica .. fanatici našli preko djece tjerat svoje fikcije neutemeljene zdravim razumom! 

  • Nubiru 22.09.2021.

    Pravobraniteljica za djecu a djeca imaju manjak kisika zbog gluposti... daj se radije primi posla!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare