To je to što me zanima!

Bernardić premijeru: Probudite se, prestanite živjeti briselski zimski san i pričati narodu bajke

Zastupnici danas raspravljaju prijedlog Državnog proračuna za iduću godinu, a u Sabor im je uz ministra financija stigao i premijer Plenković. I prije nego je progovorio, oporba ga je kritizirala
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor kako bi zastupnicima predstavio prijedlog Državnog proračuna za iduću godinu, a kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Prihodi od poreza trebali bi dosegnuti 87,9 milijardi kuna i biti gotovo sedam posto viši nego u ovoj godini, a od doprinosa se očekuje oko 26 milijardi kuna ili pet posto više. Ukupni rashodi financirani iz svih izvora financiranja planirani su u iznosu od 173,8 milijardi kuna, što je povećanje od 500 milijuna kuna u donosu na rebalansirani proračun za ovu godinu. Proračun bi trebao biti izglasan idući tjedan, u srijedu 8. prosinca.

No, prije same rasprave zastupnici su zaredali zahtjeve za stankom i preduhitrili vladajuće u hvalospjevima. 

- Danas ćemo slušati hvalospjeve o rastu BDP-a, no neće se dotaknuti važna stavka, a to je korupcija. EU parlament je izračunao da Hrvatska gubi 10 milijardi dolara na trošak korupcije. Korupcija je BDP već pojela. Sociolozi su izračunali da smo 310.000 građana poslali u Njemačku zadnjih osam godina, poklonili smo im cijeli jedan proračun - istaknuo je Mostov Zvonimir Troskot. 

Imamo jedan od najnižih rasta BDP-a po glavi stanovnika, poručila je predsjednica RF-a Katarina Peović, naglasivši kako Vlada manipulira brojkama i statistikama.

- Prijedlog proračuna izgleda apsolutno nestvarno, Vlada se ponaša kao da će iduće godine nestati korona i da ćemo imati riješene sve nepodobnosti vezane uz obnovu, smanjuje se izdvajanje za zdravstvo, a za obranu se povećava kad imamo opet više od 70 umrlih od korone. Ja ne znam stvarno gdje Vlada gleda - istaknula je.

Šef SDP-a Peđa Grbin poručio je kako već šestu godinu gledamo iste obrasce kod donošenja proračuna. 

- Gledamo obrasce koji govore da želimo činiti iste stvari, a očekujemo različite rezultate. Znamo čega je to definicija. RH je zemlja koja se nalazi u ozbiljnim problemima, s ovim proračunom će sve ostati isto, a ponovit će se obrazac od ove godine, da ono što definiramo za početak godine ispadne potpuno različito i to se najbolje vidi na stavci koja se odnosi na zdravstvo. Upumpali smo milijarde u sustav zdravstva, a dugovi nisu prestali rasti jer nismo napravili apsolutno ništa da ih zaustavimo i onda sad smanjujemo izdvajanja za iduću godinu za zdravstvo - rekao je dodavši kako je prijedlog proračun nerealan, neodrživ i nestvaran.

MINISTAR O REBALANSU Marić: Teško mi je reći do kada ćemo krpati rupe u zdravstvu, potrebna je temeljita reforma

Suverenist Hrvoje Zekanović podsjetio je i kako se vlast u Srbiji hvalila 2001. s najvećim rastom BDP-a.

- Tada je njihova vlast slavodobitno javnost uvjeravala kako su oni iznimno napredni. No, 1999. NATO pakt je napao Srbiju, imali su najveći pad BDP-a i naravno da kada se on sruši  na gotovo ništa da ćete iduću godinu imati rast. Isto s dogodilo Hrvatskoj, koja je jedna od najpogođenijih zemalja korona krizom i imali smo najveći pad BDP-a pa naravno da onda slijedi i golemi rast - rekao je. 

Sandra Benčić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka poručila je kako prijedlog proračuna ne  pokazuje nikakav transformativni smjer za zemlju.

- Pokazuje što su prioriteti pa tako nije problem izdvojiti za avione, ali je problem već godinama uspostaviti Hitnu medicinsku helikoptersku službu, koja bi spašavala živote građana koji žive na otocima, a nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti kao ostali. Za cijenu jednog aviona možete imati cijelu helikoptersku službu za cijelu Hrvatsku - istaknula je.

Sa zastupnicom Centra Marijanom Puljak kritizirala je i izdvajanja za borbu protiv nasilja i zaštitu žrtava od nasilja, a posebno u kontekstu jučerašnjeg najnovijeg ubojstva žene u Splitu.  

- Za borbu protiv nasilja i zaštitu žrtava od nasilja izdvaja se samo tri milijuna kuna, za skloništa i njihovo zbrinjavanje tek 600.000, nemamo smjer za implementaciju Istanbulske konvencije - naglasila je Benčić.

Davor Bernardić u ime Kluba Socijaldemokrata poručio je kako će premijer pričati narodu nove bajke o tome kako se u Hrvatskoj živi fenomenalno. 

- A prešutjeli su ili namjerno obmanuli ili lagali o nekoliko stvari. Jedna je da još nismo došli na razinu BDP-a iz 2019. godine, a druga je da su osnovne namirnice drastično poskupile. Ljudi sve teže žive. Znate li kako žive prosječni umirovljenici? Jeste li bili u dućanu i vidjeli kako vade kovanice da bi mogli platiti pola kruha, mlijeko i šest jaja? Najzaduženija smo članica od svih novih članica EU, pretekla nas je i Rumunjska po kupovnoj moći. Premijeru, predlažem da se probudite, da prestanete živjeti briselski zimski san i da prestanete narodu pričati bajke nego se primite posla - poručio je. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • antimunjenih 01.12.2021.

    Gle tko to govori.

Komentiraj...
Vidi sve komentare