Obavijesti

News

Komentari 1

Bernardić premijeru: Probudite se, prestanite živjeti briselski zimski san i pričati narodu bajke

Bernardić premijeru: Probudite se, prestanite živjeti briselski zimski san i pričati narodu bajke

Zastupnici danas raspravljaju prijedlog Državnog proračuna za iduću godinu, a u Sabor im je uz ministra financija stigao i premijer Plenković. I prije nego je progovorio, oporba ga je kritizirala

VIDEO

Premijer Andrej Plenković stigao je u Sabor kako bi zastupnicima predstavio prijedlog Državnog proračuna za iduću godinu, a kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Prihodi od poreza trebali bi dosegnuti 87,9 milijardi kuna i biti gotovo sedam posto viši nego u ovoj godini, a od doprinosa se očekuje oko 26 milijardi kuna ili pet posto više. Ukupni rashodi financirani iz svih izvora financiranja planirani su u iznosu od 173,8 milijardi kuna, što je povećanje od 500 milijuna kuna u donosu na rebalansirani proračun za ovu godinu. Proračun bi trebao biti izglasan idući tjedan, u srijedu 8. prosinca.

No, prije same rasprave zastupnici su zaredali zahtjeve za stankom i preduhitrili vladajuće u hvalospjevima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas ćemo slušati hvalospjeve o rastu BDP-a, no neće se dotaknuti važna stavka, a to je korupcija. EU parlament je izračunao da Hrvatska gubi 10 milijardi dolara na trošak korupcije. Korupcija je BDP već pojela. Sociolozi su izračunali da smo 310.000 građana poslali u Njemačku zadnjih osam godina, poklonili smo im cijeli jedan proračun - istaknuo je Mostov Zvonimir Troskot. 

Imamo jedan od najnižih rasta BDP-a po glavi stanovnika, poručila je predsjednica RF-a Katarina Peović, naglasivši kako Vlada manipulira brojkama i statistikama.

- Prijedlog proračuna izgleda apsolutno nestvarno, Vlada se ponaša kao da će iduće godine nestati korona i da ćemo imati riješene sve nepodobnosti vezane uz obnovu, smanjuje se izdvajanje za zdravstvo, a za obranu se povećava kad imamo opet više od 70 umrlih od korone. Ja ne znam stvarno gdje Vlada gleda - istaknula je.

Šef SDP-a Peđa Grbin poručio je kako već šestu godinu gledamo iste obrasce kod donošenja proračuna. 

- Gledamo obrasce koji govore da želimo činiti iste stvari, a očekujemo različite rezultate. Znamo čega je to definicija. RH je zemlja koja se nalazi u ozbiljnim problemima, s ovim proračunom će sve ostati isto, a ponovit će se obrazac od ove godine, da ono što definiramo za početak godine ispadne potpuno različito i to se najbolje vidi na stavci koja se odnosi na zdravstvo. Upumpali smo milijarde u sustav zdravstva, a dugovi nisu prestali rasti jer nismo napravili apsolutno ništa da ih zaustavimo i onda sad smanjujemo izdvajanja za iduću godinu za zdravstvo - rekao je dodavši kako je prijedlog proračun nerealan, neodrživ i nestvaran.

Marić: Teško mi je reći do kada ćemo krpati rupe u zdravstvu, potrebna je temeljita reforma
Marić: Teško mi je reći do kada ćemo krpati rupe u zdravstvu, potrebna je temeljita reforma

Suverenist Hrvoje Zekanović podsjetio je i kako se vlast u Srbiji hvalila 2001. s najvećim rastom BDP-a.

- Tada je njihova vlast slavodobitno javnost uvjeravala kako su oni iznimno napredni. No, 1999. NATO pakt je napao Srbiju, imali su najveći pad BDP-a i naravno da kada se on sruši  na gotovo ništa da ćete iduću godinu imati rast. Isto s dogodilo Hrvatskoj, koja je jedna od najpogođenijih zemalja korona krizom i imali smo najveći pad BDP-a pa naravno da onda slijedi i golemi rast - rekao je. 

Sandra Benčić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka poručila je kako prijedlog proračuna ne  pokazuje nikakav transformativni smjer za zemlju.

- Pokazuje što su prioriteti pa tako nije problem izdvojiti za avione, ali je problem već godinama uspostaviti Hitnu medicinsku helikoptersku službu, koja bi spašavala živote građana koji žive na otocima, a nemaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti kao ostali. Za cijenu jednog aviona možete imati cijelu helikoptersku službu za cijelu Hrvatsku - istaknula je.

Sa zastupnicom Centra Marijanom Puljak kritizirala je i izdvajanja za borbu protiv nasilja i zaštitu žrtava od nasilja, a posebno u kontekstu jučerašnjeg najnovijeg ubojstva žene u Splitu.  

- Za borbu protiv nasilja i zaštitu žrtava od nasilja izdvaja se samo tri milijuna kuna, za skloništa i njihovo zbrinjavanje tek 600.000, nemamo smjer za implementaciju Istanbulske konvencije - naglasila je Benčić.

Davor Bernardić u ime Kluba Socijaldemokrata poručio je kako će premijer pričati narodu nove bajke o tome kako se u Hrvatskoj živi fenomenalno. 

- A prešutjeli su ili namjerno obmanuli ili lagali o nekoliko stvari. Jedna je da još nismo došli na razinu BDP-a iz 2019. godine, a druga je da su osnovne namirnice drastično poskupile. Ljudi sve teže žive. Znate li kako žive prosječni umirovljenici? Jeste li bili u dućanu i vidjeli kako vade kovanice da bi mogli platiti pola kruha, mlijeko i šest jaja? Najzaduženija smo članica od svih novih članica EU, pretekla nas je i Rumunjska po kupovnoj moći. Premijeru, predlažem da se probudite, da prestanete živjeti briselski zimski san i da prestanete narodu pričati bajke nego se primite posla - poručio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu