To je to što me zanima!

Beroš najavio: 'Produljit ćemo valjanost covid potvrda, trajat će 12 mjeseci umjesto devet'

U ovom trenutku potvrda vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze, što znači da oni koji su svoju drugu dozu primili u siječnju potvrda ističe sredinom listopada
Vidi originalni članak

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio da će svi zaposleni u zdravstvu na posao od 1. listopada moći doći isključivo uz covid potvrdu, postavlja se pitanje što je s onima koji su se cijepili među prvima, a kojima bi potvrda uskoro mogla isteći. 

U ovom trenutku potvrda vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze, što znači da oni koji su svoju drugu dozu primili u siječnju potvrda ističe sredinom listopada. Među prioritetnim skupinama tada su bili i zaposleni u zdravstvu. 

'ŽELIMO MOGUĆNOST IZBORA' Dio medicinara će prosvjedovati zbog odluke Beroša: Nije se cijepilo čak 30 posto sestara

Beroš je za Jutarnji list poručio kako "liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, koje je još krajem prošle, odnosno početkom ove godine dalo povjerenje znanosti te su se cijepili i tako očuvali svoje i tuđe zdravlje, neće ostati bez covid-digitalne potvrde". Ministar je napomenuo kako su u ovom trenutku sve oči uprte u Europsku agenciju za lijekove (EMA) koja bi kroz desetak dana trebala donijeti odluku o trećoj dozi cjepiva Pfizer. 

Beroš je istaknuo kako vjeruje da će mišljenje Agencije biti pozitivno, te da se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute. No, neovisno o mišljenju EMA-e oko treće doze, razmišlja se o produljenju trajanja covid potvrde obzirom da je jedino Pfizer zasad zatražio odobrenje za treću dozu. 

MINISTAR BEROŠ: 'Liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na posao mogu samo s covid potvrdama'

- Kao i uvijek, pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo, za treću dozu, dobiju mRNA cjepivo i obratno - objasnio je Beroš te dodao kako je dio zemalja već produljio valjanost potvrde na 12 mjeseci, što će vjerojatno biti i smjer u kojem će Hrvatska ići. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Damir17_1 14.09.2021.

    Produžit će te vi i na 18 mjeseci, vidite da niti cijepljenje više nećete lako dobiti na treću, četvrtu pikicu...

  • Plan B 14.09.2021.

    Moram priznati da sam zbunjen. Iako je istraživanje dokazalo da je prirodno stečen imunitet 13 puta jači i dugotrajniji u odnosu na imunitet stečen cjepivom, produljuje se rok trajanja kovid potvrda samo za cijepljene. Dodatno zbunjuje činjenica što se ovih dana vodi rasprava o cijepljenju trećom dozom, iz razloga što cijepljeni nakon šest mjeseci izgube većinu antitijela. A ovi produljuju valjanost kovid potvrde na 12 mjeseci?! Kome je ovo normalno? 

  • manijak na dopustu 14.09.2021.

    Cirkus. Administrativnim putem ćete produžiti otpornost organizma na zarazu? Kad tijelo sazna da ste produžili imunitet, obraniće se od virusa. Samo mu pokaže valjanost Covid putovnice i virus odustaje od napada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare