To je to što me zanima!

Bez slobode medija ovdje neće ostati niti kamen na kamenu...

Po pitanjima slobode govora približavamo se razini bivših nedemokratskih poredaka. Na listi inkriminacija, uvredi i kleveti dodano je kao kažnjivo djelo i 'sramoćenje' - objava neke informacije koja je istinita, ali može osramotiti čovjeka
Vidi originalni članak

U ovom trenutku u Hrvatskoj se vodi stotinjak procesa protiv novinskih redakcija u kojima političari, suci, celebrityji i drugi utužuju medije. Političarima je to idealno sredstvo za sijanje straha, uvođenje cenzure ili autocenzure, ostalima za zaradu.

Tužitelji dokazuju strašne duševne boli iako cijelo vrijeme tih boli najčešće uredno obavljaju svoje poslove. Suci su međusobno solidarni, pa sudac za 'duševne boli' dobije prosječno 70.000 kuna, običan čovjek dobije 50.000. Tužbe se množe brzinom epidemije.

Hrvatska brzo i duboko pada. Po pitanjima slobode govora približavamo se razini bivših nedemokratskih poredaka: američki prvi amandman, sloboda govora, jedan od temelja američke demokracije, kod nas je sve nedostižniji ideal. Na listi inkriminacija, uvredi i kleveti dodano je kao kažnjivo djelo i 'sramoćenje' - objava neke informacije koja je istinita, ali može osramotiti čovjeka. Time je novinarima - kako je primijetio dr. Žarko Puhovski - oduzet jedini alat u kritici moćnika.  

A bez slobodnih medija kao kritičara i čuvara demokracije, u Hrvatskoj neće ostati ni kamen na kamenu!

Emisiju Revizija u kojoj će, uz novinara i kolumnista 24sata i Expressa Borisa Rašetu, gosti biti sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, hrvatski publicist, bivši diplomat i glavni ravnatelj HRT-a te dugogodišnji novinar Mirko Galić, možete pogledati danas na Al Jazeeri od 19.05 sati.

U 20.05 ta će se emisija moći pogledati i na platformama 24sata, Indexa, Telegrama, Jutarnjeg lista, NewsBara, Večernjeg lista, Lidera, Slobodne Dalmacije, Net.hr., Podravskog lista i HND-a, a pozivamo i druge medije da se pridruže širenju ovog istog sadržaja. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • mily 28.01.2019.

    sloboda medija, sloboda govora? he he he a da pitamo admina?:))

  • Vražji Vrag 28.01.2019.

    Komunisti na djelu. Komunistička partija hadezeja. Evo, ja sada iznosim istinu, ali ona je bolna i smetajuća. Stoga očekujem ni manje ni više nego da me baniraju, a možda mi pošalju i kaznenu prijavu jer iznosim svoje mišljenje koje je različito od plenkijevog, a kao što je veliki vođa anemija rekao: " Možete misliti što god želite, ali samo ako mislite što smo vam mi rekli da mislite" Ej men.

  • Lun@777 28.01.2019.

    Da li to Vlada želi uvesti cenzuru pisanja i govorenja??? Pitam se zašto je tome tako? Da li to možda ima veze sa time što vrhuška političara radi afere neprekidno, može se reći - svakog tjedna afera jedna. Da li Vlada provodi diktaturu demokracije? Čini mi se da je tako. Slažem se da informacije moraju biti provjerene i istinite prije nego ugledaju svjetlo dana, i ne smiju se novinari povoditi samo za senzacijama kako bi se novine prodavale. No, svi znamo da su novinari čuvari demokracije, istine, pluralizma, životih vrijednosti, i ako im se to pokuša oduzeti (a očito da se to želi), krećemo u jednoumlje. Jer zapravo da nije novinara, sve afere bi se zataškale ispod tepiha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare