To je to što me zanima!

Biden Erdoganu preko telefona: 'Namjeravamo priznati masakr nad Armencima kao genocid'

Američki predsjednik Joe Biden rekao je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid
Vidi originalni članak

Taj potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Joe Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ "genocid" u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters. 

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali značio bi prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

PREOKRET Biden bi mogao priznati armenski genocid iz 1915.

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

Ni u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru niti u priopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mesidesi 24.04.2021.

    amerikanac i masakar hahahaha pa oni poubijali preko milijarde ljudi

  • Usora1 24.04.2021.

    A cemu nakon preko 100g. Zrtvama ne, istini takodje ne jer tko je prihvaca to je rekao i prije 100g. Ovo je samo priznanje dvolicnoj politici koja bi najradije da zrtvu ubije jos koji put.

Komentiraj...
Vidi sve komentare