To je to što me zanima!

Biden nominirao Ketanji Brown Jackson za povijesno mjesto u Vrhovnom sudu

Američki predsjednik Joe Biden u petak je nominirao sutkinju saveznog prizivnog suda Ketanji Brown Jackson za prvu crnu sutkinju Vrhovnog suda
Vidi originalni članak

Rekao je da je vrijeme da najviše američko pravosudno tijelo odražava "sav talent i veličinu naše nacije".

Jackson (51) bi u Vrhovnom sudu trebala zamijeniti liberalnog suca Stephena Breyera kojemu su 83 godine i najavio je povlačenje.

Mjesto u Vrhovnom sudu je doživotno. U njegovoj povijesti, od 115 sudaca samo su dvojica bili crnci, obojica muškarci.

Jackson neće promijeniti ideološki odnos snaga u Vrhovnom sudu jer dolazi na mjesto liberalnog suca, a omjer je trenutačno ionako 6-3 za konzervativce. Troje među njima imenovao je Donald Trump.

Biden je rekao da američki sudovi predugo "nisu izgledali kao Amerika".

POVIJESNA ODLUKA Joe Biden će nominirati prvu crnkinju u Vrhovni sud

"Vrijeme je da imamo sud koji odražava puni talent i veličinu naše nacije", rekao je na predstavljanju svoje kandidatkinje u Bijeloj kući.

"Tijekom ovog procesa tražio sam nekoga poput suca Breyera koji ima pragmatično razumijevanje da zakon mora biti u službi svih Amerikanaca", rekao je Biden i Jackson nazvao "dokazanom graditeljicom konsenzusa i uglednom pravnicom".

Senat je pozvao da je što brže potvrdi.

Jackson, koja je "iskreno počašćena nominacijom", izabrana je prošle godine za sutkinju saveznog prizivnog suda Distrikta Columbije, a prethodno je osam godina bila sutkinjom okružnog suda u Washingtonu.

Demokrati imaju tijesnu većinu u Senatu i budu li jedinstveni, Jackson može biti potvrđena bez republikanskih glasova. Lani je pri izboru za sutkinju saveznog prizivnog suda dobila 53 od 100 senatskih glasova.

Republikanci nisu zadovoljni Bidenovim izborom jer smatraju da je Jackson "omiljeni izbor krajnje ljevice", kako je to kazao republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare