To je to što me zanima!

Slovenski krvnik iz Srebrenice i trojica dobili 142 godine robije

Optužene se teretilo za genocid, no Tužiteljstvo BiH tu je kvalifikaciju zločina odbacilo jer je ustanovilo da tužiteljstvo nije dokazalo da su imali genocidne namjere
Vidi originalni članak

U procesu četvorici optuženih za zločin protiv čovječnosti u srpnju 1995. godine u Srebrenici Stanko Kojić osuđen je 43 godine, Franc Kos na 40 godina, Zoran Goronja na 40 i Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora. 

- Optuženi su zarobljenike od kojih su neki imali povez preko očiju i vezane ruke izvodili iz autobusa i potom ih strijeljali pucajući im u leđa. Optuženi Kos i Kojić potom su 'ovjeravali' strijeljane pucajući im iz pištolja u glavu kako bi bili sigurni da nitko nije preživio - rekla je sutkinja. Utvrđeno je i kako je među pogubljenima bilo djece mlađe od 16 godina te muškaraca starijih od 80 godina. 

Optužene se teretilo i za genocid no sudsko vijeće je tu kvalifikaciju odbacilo jer je ustanovilo da tužiteljstvo nije dokazalo da su imali genocidne namjere. Vijeće je istaknulo kako je kazna Vlastimiru Golijanu smanjena jer u vrijeme počinjenja zločina nije imao navršenu 21 godinu. 

I obrana i tužiteljstvo najavili su žalbe na prvostupanjsku presudu. Tužitelji smatraju da su Kos, Kojić, Goronja i Golijan trebali biti osuđeni za genocid ili barem pomaganje u genocidu, dok će se obrana žaliti na visinu kazni. 

Izrečena kazna je do sada najveća izrečena u povijesti Suda BiH, piše Klix.ba.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • templar73 16.06.2012.

    I što sad to mrtvima znači, iskreno se nadam da ONAJ gore neće biti tako milostiv prema njima!!

  • user_102315 16.06.2012.

    Kosa za ministra pravde !!!

  • ruzana 15.06.2012.

    šta su mislili ti ljudi koji su ubijali-šta će biti kada se rat završi-da nitko neće ništa uraditi i da će oni nastaviti mirno živjeti...samo tako, kao da ništa nije bilo

Komentiraj...
Vidi sve komentare