To je to što me zanima!

BiH: Konstituiranjem zastupničkih domova nastavljen proces uspostave vlasti

Svečanom prisegom na sjednici u Sarajevu mandate su preuzela 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH
Vidi originalni članak

Proces uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora održanih 2. listopada nastavljen je u četvrtak konstituiranjem zastupničkih domova državnog te parlamenta Federacije BiH, a izbor nekih čelnika potvrdili su savez HDZ-a, do sada oporbeni bošnjačko-građanski blok te stranka koju vodi Milorad Dodik.

Svečanom prisegom na sjednici u Sarajevu mandate su preuzela 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a za predsjedatelja tog doma izabran je Denis Zvizdić iz stranke Narod i pravda (NiP), koja je dio bošnjačko-građanskog bloka sastavljenog od osam stranaka.

Zamjenici Zastupničkog doma parlamenta BiH postali su Marinko Čavara iz HDZ BiH te Nebojša Radmanović iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

VLAST NA FEDERALNOM NIVOU HDZ i SDP u BiH potpisali su koalicijski sporazum: 'Ovo je bitan iskorak za cijelu zemlju'

Zvizdić i Radmanović i u prethodnom sazivu bili su zastupnici te ujedno čelnici Zastupničkog doma, a Čavara je proteklih osam godina bio predsjednik Federacije BiH.

Na sjednici u Sarajevu konstituiran je i Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, a za predsjedatelja tog doma predložena je Marina Marinković-Lepić iz Naše stranke (NS). Za njezine zamjenike predloženi su Edina Gabela iz Stranke za BiH (SBiH) i Mladen Bošković iz HDZ-a.

No njihov izbor pokušava blokirati Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je zastupnik, kao najstariji, predsjedao i zatim prekinuo sjednicu do ponedjeljka.

TURSKI DRŽAVLJANI Policija BiH spriječila švercanje petero migranata u Hrvatsku, krijumčar se opirao nožem

Članovi SDA tvrde da oni jedini zastupaju autentičnu volju bošnjačkog biračkog tijela te su inzistirali na tome da bi trebalo pričekati izbor zastupnika u domove naroda državnog i entitetskog parlamenta.

Stajalištima SDA pridružili su se i zastupnici Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.

Nakon sjednice državnog Zastupničkog doma HDZ-ov Čavara izrazio je nadu da nedovršeni izbor zastupnika u klubove Bošnjaka i Hrvata u domovima naroda, a koji ovisi o delegiranjima iz skupština županija unutar Federacije BiH, neće poremetiti već dogovorenu koaliciju njegove stranke s bošnjačko-građanskim blokom.

"Nadam se da će SDA biti konstruktivna oporba i da će doprinijeti koracima na euroatlantskom putu BiH", izjavio je Čavara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare