To je to što me zanima!

BiH: Počelo suđenje islamistu koji je izručen nakon slom IS-a

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista-selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH
Vidi originalni članak

Suđenje radikalnom islamistu Ibri Ćufuroviću, koji se borio na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) u Siriji, počelo je u utorak pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 

Ćufurović, koji je proljetos prvi izručen vlastima Bosne i Hercegovine iz zarobljeničkog kampa Roj na sjeveru Sirije, tereti se za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te sudjelovanje u borbi na strani terorističke organizacije. 

Kako je izvijestila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Državno odvjetništvo BiH navodi da je Ibro Ćufurović kao 19-godišnji mladić u proljeće 2014. godine otputovao u Tursku otkuda je ušao u Siriju preko ilegalnog graničnog prijelaza i pridružio se borcima Islamske države. 

Precizira se da je pod imenom Abu Kasim al-Bosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima u okviru postrojbe “Bate Commandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “Al Aksa”. 

“Saslušanjem osam svjedoka, dva vještaka i uz materijalne dokaze, Državno odvjetništvo će izvan svake sumnje dokazati da je optuženi, boraveći u Siriji, boreći se na strani Islamske države, počinio djela koje mu se stavljaju na teret”, rekao je državni odvjetnik u uvodnom obraćanju. 

Najavljeno je da će tijekom dokaznog postupka prikazati videozapis s Twittera na kojemu se vidi Ćufurović iznad strijeljanih vojnika u Siriji.

Predstavnici obrane su pak najavili da će pobijati dio optužnice da je Ćufurović financirao i borio se na strani terorističke organizacija Islamske države. 

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista-selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare