To je to što me zanima!

'Bile su aktivne, a jahte i gliseri godinama na njih bacaju sidra'

Iako izvana izgledaju kao da su propale, mina je ispravna i još aktivna. Ako bi se aktivirala, mogla bi potopiti i veći brod, objasnio je Velimir Vrzić, koji je pronašao mine i obavijestio nadležne institucije
Vidi originalni članak

Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje s ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu. Rekao nam je to Velimir Vrzić, podvodni istraživač iz Rijeke, koji je zaronio na otoku Pagu i pronašao čak dvije protubrodske mine iz 2. svjetskog rata. 

POGLEDAJTE VIDEO Spektakularn pronalazak mina na Pagu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prije nekoliko dana od prijatelja Petra Smojvera, jedriličara, zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na poziciju i imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali, na dubini od pet metara našao sam metalni predmet koji oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra, ulaskom u uvalu, našao sam i drugu minu - rekao je Vrzić, koji je naglasio da su mine još aktivne. 

- Iako izvana izgledaju kao da su propale, mina je ispravna i još aktivna. Ako bi se aktivirala, mogla bi potopiti i veći brod - objasnio je Vrzić, koji je obavijestio nadležne institucije.

- Nije me bilo strah, nije prvi put da se suočavam s ovakvim stvarima, a i bivši sam radnik MUP-a. Znao sam da su se njemačke snage tijekom 2. svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina - rekao je Vrzić. 

Navodi kako je sad najteže roniocima MUP-a.

- Ono čega se užasavam je to što će ronioci-specijalci MUP-a koji će, dok se svi mi budemo kupali i uživali u moru, proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san uklanjajući podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a. i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji - zaključuje Vrzić. 

Iz PU ličko-senjske su nam kratko rekli da je postupanje u tijeku.

- Kako nemamo ronioce, sve smo proslijedili MUP-u, od kojih još nismo dobili povratne informacije o uklanjanju mina iz mora - rekli su iz policije. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • lokal patriota 01.08.2020.

    SAGOVICA odvno umrla,a što se tiče heroja iz MUP-a, pa oni samo dođu postave nešto eksploziva na minu izrone u gumenjak i opale detonator. Sa kilometra udaljenosti gledaju i stvarno su heroji.

  • Vito1 01.08.2020.

    Eksplozivne naprave, upaljači su napravljeni da mogu vječno biti kemjski aktivni, jer se nalaze u staklenom omotaču. Metal oko upaljača može koridirati, ali staklo je "vječno". TNT je isto "vječan" svedok ga kemijska reakcija sa smjesom upaljača ne aktivira. Oni "rogovi" koje vidite na kugli su upaljači i njih srećom nitko nije pogodio. Ovdje prisutni koji ne shvaćaju ozbiljnost pronađenih mina očito nikad nisu bili u vojsci, nikakvoj i ničijoj pa zbog toga ne vjeruju da nešto može trajati stotinama godina. Kemijske spojeve koje je čovjek izradio samo zbog ubijanja priroda ne prepoznaje pa niti ne dira i zbog toga su vječno opasni. Metal u koji su ti spojevi smješteni priroda prepoznaje i uništava, ali spoj umjetih materijala i bez prirodnog metala jednako je opasan.

  • bezeveze 01.08.2020.

    "jedna katastrofa manje za 2020." XD

Komentiraj...
Vidi sve komentare