To je to što me zanima!

'Bili smo izranjavani i gladni, a Rambo je došao spasiti nas...'

Preminuo je Siniša Mataija Rambo (54), vukovarski branitelj koji se borio u Domovinskom ratu s postrojbom HOS-a. Suborci ga opisuju kao nevjerojatno hrabrog ratnika
Vidi originalni članak

Vukovar je izgubio još jednog heroja obrane grada. Rođeni Vukovarac, Siniša Mataija Rambo umro je iznenada u jutarnjim satima subote, u 55. godini života u Zagrebu koji je nakon pada grada postao njegov drugi dom.

Rambo, kako su ga zvali, ne bez razloga, bio je pripadnik legendarne 204. vukovarske brigade, koji je svoj grad branio na brojnim punktovima do posljednjeg ispaljenog metka, do posljednjih dana. Upravo u tim, presudnim danima bitke za Vukovar, Siniša se borio skupa s pripadnicima postrojbe HOS-a koji ga zbog toga smatraju pridruženim članovima ili, jednostavno, svojim bratom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mataija je za njih bio "sveratnik", nevjerojatno hrabar, spretan, savršen "čistač", korektor topništva koji je stalno ukazivao kada je trebalo pomoći. Kasnije je pristupio 5. gardijskoj brigadi i sudjelovao u operaciji Maslenica.

Sada se suborci s velikom tugom od njega opraštaju na društvenim mrežama. Damir Radnić napisao je: "Najbolji među nama prvi nas napuštaju", dok Damir Plavšić ističe da je preminuo još jedan vukovarski heroj koji sada počiva u Božjem zagrljaju. Željko Mikić, pak, piše da je u Domovinskom ratu upoznao velike ljude, a jedan od najvećih frajera i fajtera bio je Rambo.

Oprašta se i francuski dragovoljac Hervé Rousseau, govoreći o odlasku "brata po oružju Jean-Michela, Crvenkape, Damira, Viktorina, Zvone, Igora".

Javio se i Zvonko Milas koji kaže: "Bio je drugačiji od svih i bio je jedan od nas. Živjet će dok nas bude". U nevjerici je i Damir Markuš Kutina koji kaže da se stvara "nebeska vojska, anđeli naši". Njemu je, kao i suborcu Igoru Širokom, upravo Rambo u Domovinskom ratu spasio život, prisjetio se u razgovoru za Večernji list.

- Dogodilo se to u proboju iz Vukovara, kada smo izranjavani, gladni, umorni od bitaka i hodanja kroz nepoznato, Igor i ja, leđima naslonjeni jedan na drugoga, jednostavno zaspali. Kolona je krenula, mi ostali. Rambo je shvatio da nas nema, vratio se kroz kukuruz, probudio nas, digao, spasio. Nisam siguran koliko bi se ljudi vraćalo po nas i neću to nikada zaboraviti, i naš suborac Igor također. Stvarno je bio velik čovjek i jako smo ponosni na njega - kaže danas Damir.

Suborci su ga posljednji puta vidjeli koncem veljače u Brodskom Stupniku kada je na vječni počinak ispraćen još jedan od heroja Domovinskog rata, Žarko Manjkas Crvenkapa.

Sada će se suborci, na žalost, okupiti na posljednjem ispraćaju Mataije u četvrtak u njegovom rodnom Vukovaru, prema želji obitelji, gdje će ga zagrliti hrvatska gruda za koju se borio i koju je toliko volio.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • napiši 17.08.2021.

    Samo jedno pitanje...Zašto do sada niste pisali o takvim herojima...? Ja ću vam reći...zato što nema novinara Hrvata...

  • metAll 26.08.2020.

    laka ti bila hrvatska zemlja, junače

  • rubenibarruri 13.05.2020.

    Zoki jer i ovaj po tebi povampireni ustaša koji je branio NDH. Počivaju u miru Rambo i zahvale za sve

Komentiraj...
Vidi sve komentare