Obavijesti

News

Komentari 38

'Bili smo izranjavani i gladni, a Rambo je došao spasiti nas...'

'Bili smo izranjavani i gladni, a Rambo je došao spasiti nas...'
3

Preminuo je Siniša Mataija Rambo (54), vukovarski branitelj koji se borio u Domovinskom ratu s postrojbom HOS-a. Suborci ga opisuju kao nevjerojatno hrabrog ratnika

VIDEO

Vukovar je izgubio još jednog heroja obrane grada. Rođeni Vukovarac, Siniša Mataija Rambo umro je iznenada u jutarnjim satima subote, u 55. godini života u Zagrebu koji je nakon pada grada postao njegov drugi dom.

Rambo, kako su ga zvali, ne bez razloga, bio je pripadnik legendarne 204. vukovarske brigade, koji je svoj grad branio na brojnim punktovima do posljednjeg ispaljenog metka, do posljednjih dana. Upravo u tim, presudnim danima bitke za Vukovar, Siniša se borio skupa s pripadnicima postrojbe HOS-a koji ga zbog toga smatraju pridruženim članovima ili, jednostavno, svojim bratom.

Pokretanje videa...

Torcida odala počast Vukovaru 00:58

Mataija je za njih bio "sveratnik", nevjerojatno hrabar, spretan, savršen "čistač", korektor topništva koji je stalno ukazivao kada je trebalo pomoći. Kasnije je pristupio 5. gardijskoj brigadi i sudjelovao u operaciji Maslenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sada se suborci s velikom tugom od njega opraštaju na društvenim mrežama. Damir Radnić napisao je: "Najbolji među nama prvi nas napuštaju", dok Damir Plavšić ističe da je preminuo još jedan vukovarski heroj koji sada počiva u Božjem zagrljaju. Željko Mikić, pak, piše da je u Domovinskom ratu upoznao velike ljude, a jedan od najvećih frajera i fajtera bio je Rambo.

Oprašta se i francuski dragovoljac Hervé Rousseau, govoreći o odlasku "brata po oružju Jean-Michela, Crvenkape, Damira, Viktorina, Zvone, Igora".

Javio se i Zvonko Milas koji kaže: "Bio je drugačiji od svih i bio je jedan od nas. Živjet će dok nas bude". U nevjerici je i Damir Markuš Kutina koji kaže da se stvara "nebeska vojska, anđeli naši". Njemu je, kao i suborcu Igoru Širokom, upravo Rambo u Domovinskom ratu spasio život, prisjetio se u razgovoru za Večernji list.

- Dogodilo se to u proboju iz Vukovara, kada smo izranjavani, gladni, umorni od bitaka i hodanja kroz nepoznato, Igor i ja, leđima naslonjeni jedan na drugoga, jednostavno zaspali. Kolona je krenula, mi ostali. Rambo je shvatio da nas nema, vratio se kroz kukuruz, probudio nas, digao, spasio. Nisam siguran koliko bi se ljudi vraćalo po nas i neću to nikada zaboraviti, i naš suborac Igor također. Stvarno je bio velik čovjek i jako smo ponosni na njega - kaže danas Damir.

Suborci su ga posljednji puta vidjeli koncem veljače u Brodskom Stupniku kada je na vječni počinak ispraćen još jedan od heroja Domovinskog rata, Žarko Manjkas Crvenkapa.

Sada će se suborci, na žalost, okupiti na posljednjem ispraćaju Mataije u četvrtak u njegovom rodnom Vukovaru, prema želji obitelji, gdje će ga zagrliti hrvatska gruda za koju se borio i koju je toliko volio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...