To je to što me zanima!

'Birači zaboravljaju što je loše kod političara, ali pamte likove'

LOKALNI IZBORI 2017.: Čini se da optužnice nisu toliko utjecajne, kaže Ivan Rimac i dodaje da ih valjda ima toliko da su prestale dekreditirati kandidate
Vidi originalni članak

Ivan Rimac, politolog i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu u studiju 24sata razgovarao je s Igorom Alborghettijem i komentirao je jučerašnje lokalne izbore.

POGLEDAJTE VIDEO:

______________

Za SDP kaže da je prošao loše jer nije imao mnogo kandidata.

- Uspjeli su sačuvati Rijeku i Primorsko-goransku županiju - kazao je Rimac. 

- HDZ je osvojio 13 županija, u gradovima nisu tako sjajno prošli, no tamo gdje je trebalo pokriti veći teritorij HDZ je pokazao svu svoju snagu - komentirao je.

- Most nije, osim pojedinaca, imao dovoljno kandidata kojima bi se mogao nametnuti - dodao je.

Bitka za Zagreb

U drugi krug izbora za gradonačelnika ili gradonačelnicu ušli su Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek bila je na trećem mjestu. 

- Glasači Švaljek su bili oni koji su htjeli promjenu. Svrstavanje uz Taritaš moglo bi je stajati budućih pokušaja da dođe na neku poziciju - komentirao je stav Sandre Švaljek da u drugom krugu neće podržati nikoga iako je Mrak Taritaš rekla da bi na njezinom mjestu dala podršku kolegici protiv Bandića.

- Počinje bitka za ostale glasače. Bit će zanimljivo inzistiranje o promjenama Mrak Taritaš, a bit će zanimljivo i kako će se Bandić postaviti u kampanji. Ulazeći u sukobe shvatio je da nije pametno previše izlaziti u javnost - kaže Rimac koji smatra da je Bandićeva dobra taktika bila to što se povukao. 

- Sad kad su ostala dva kandidata mora izaći - kaže. 

Loš HDZ

HDZ je imao loše rezultate u sjeni sukoba desne struje, kaže Rimac. Nakon izbora postoji opasnost i da Bruna Esih osnuje stranku i ima svoj klub. 

Što se tiče službenog kandidata HDZ-a Prgometa, on je osvojio solidan rezultat za stranačku listu, a osobno loš, ističe politolog. 

- Esih je znala uči u sukob s Plenkovićem za razliku od Prgometa koji je izgubio jasnu sliku o sebi - rekao je. 

Što se tiče Mosta u Zagrebu, nije nije imao dobrog kandidata ni jasnu ideju. 

- Čak su imali pogrešan slogan za mlade koji su dio glasačkog tijela koji mogu izmaknuti tlo Bandiću pod nogama. 'Zagreb nije močvara' je totalni promašaj - kaže Rimac i ističe da je ekipa okupljena pod sloganom 'Zagreb je naš' dobro prošla. 

Politički povratnici

- Kerum se vratio na oslabljene snage, Čačić je maknuo iz utrke HDZ-ovog kandidata, Jambo je na vagi iako se već činilo da je politički mrtav - nabrojao je Rimac koji smatra da birači zaboravljaju što je loše bilo kod kandidata, ali pamte likove. 

- Njihova imena prepoznate na listiću među brojni nepoznatim imenima. Čini se da optužnice nisu toliko utjecajne - kaže Rimac i dodaje da ih valjda ima toliko da su prestale dekreditirati kandidate. 

Plenković je uspio u napadu na Most

Nakon ovih izbora Plenković je jači, smatra Rimac i dodaje da je kampanja protiv Mosta uspjela. 

- Ako je credo bio napad na Most, mislim da je Plenković uspio - rekao je.

Što se tiče HDZ-ovih gubitaka, stranka je izgubila od malih političkih opcija koje nemaju snage da idu dalje, kaže. 

Plenkoviću nije jednostavno sastaviti većinu jer ima dosta pojedinaca s kojima mora svaki tjedan provjeravati ima li njihovu ruku, rekao je.

Što se tiče Bernardića, on se nije puno pokazao. 

- Kad je došao u stranku trebao je početi pripremati izbore. Nisu imali ni kandidate niti su se snalazili u izborima - komentirao je Rimac.


 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 3n3baotic@gmail.com 23.05.2017.

      **** Admin **** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • 3n3baotic@gmail.com 23.05.2017.

      **** Admin **** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • ina67 23.05.2017.

    Strašno je i pomisliti kako narod zaboravlja. Ne smeta ih da je netko pod istragom, ne smeta ih da je već netko bio i u pritvoru, ne smeta ih da budu ovce pa neka im. Sjetih se kako žena s balkona govori samo da bude HDZ, da bilo je to negdje u dalmatinskoj zagori, eto primjer kako viču da u Rijeci vlada SDP već godinama, neće riječani da se promijene, a ja pitam , eto u Kninu vlada već godinama HDZ, iselilo sve što je moglo i valjda misle da je to u redu. Koliko se zna, Rijeka, Istra i sjever Hrvatske imaju najveće budžete, bolje se živi nego npr. u Kninu, ali ipak bi trebao vladati HDZ jer inače su u Rijeci Srbočetnici, Jugosloveni itd. Ljudi do kad ćete živjeti u prošlosti, a ne težiti budućnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare