Obavijesti

News

Komentari 42

'Birači zaboravljaju što je loše kod političara, ali pamte likove'

'Birači zaboravljaju što je loše kod političara, ali pamte likove'
3

LOKALNI IZBORI 2017.: Čini se da optužnice nisu toliko utjecajne, kaže Ivan Rimac i dodaje da ih valjda ima toliko da su prestale dekreditirati kandidate

VIDEO

Ivan Rimac, politolog i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu u studiju 24sata razgovarao je s Igorom Alborghettijem i komentirao je jučerašnje lokalne izbore.

POGLEDAJTE VIDEO:

[VELIKA ANALIZA IZBORA] "HDZ je dobro prošao, ali MOST nije uspio" Gost u studiju: politički analitičar prof. Ivan Rimac Voditelj: Igor Alborghetti

Posted by 24sata on Monday, 22 May 2017

______________

Za SDP kaže da je prošao loše jer nije imao mnogo kandidata.

- Uspjeli su sačuvati Rijeku i Primorsko-goransku županiju - kazao je Rimac. 

- HDZ je osvojio 13 županija, u gradovima nisu tako sjajno prošli, no tamo gdje je trebalo pokriti veći teritorij HDZ je pokazao svu svoju snagu - komentirao je.

- Most nije, osim pojedinaca, imao dovoljno kandidata kojima bi se mogao nametnuti - dodao je.

Bitka za Zagreb

U drugi krug izbora za gradonačelnika ili gradonačelnicu ušli su Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek bila je na trećem mjestu. 

- Glasači Švaljek su bili oni koji su htjeli promjenu. Svrstavanje uz Taritaš moglo bi je stajati budućih pokušaja da dođe na neku poziciju - komentirao je stav Sandre Švaljek da u drugom krugu neće podržati nikoga iako je Mrak Taritaš rekla da bi na njezinom mjestu dala podršku kolegici protiv Bandića.

- Počinje bitka za ostale glasače. Bit će zanimljivo inzistiranje o promjenama Mrak Taritaš, a bit će zanimljivo i kako će se Bandić postaviti u kampanji. Ulazeći u sukobe shvatio je da nije pametno previše izlaziti u javnost - kaže Rimac koji smatra da je Bandićeva dobra taktika bila to što se povukao. 

- Sad kad su ostala dva kandidata mora izaći - kaže. 

Loš HDZ

HDZ je imao loše rezultate u sjeni sukoba desne struje, kaže Rimac. Nakon izbora postoji opasnost i da Bruna Esih osnuje stranku i ima svoj klub. 

Što se tiče službenog kandidata HDZ-a Prgometa, on je osvojio solidan rezultat za stranačku listu, a osobno loš, ističe politolog. 

- Esih je znala uči u sukob s Plenkovićem za razliku od Prgometa koji je izgubio jasnu sliku o sebi - rekao je. 

Što se tiče Mosta u Zagrebu, nije nije imao dobrog kandidata ni jasnu ideju. 

- Čak su imali pogrešan slogan za mlade koji su dio glasačkog tijela koji mogu izmaknuti tlo Bandiću pod nogama. 'Zagreb nije močvara' je totalni promašaj - kaže Rimac i ističe da je ekipa okupljena pod sloganom 'Zagreb je naš' dobro prošla. 

Politički povratnici

- Kerum se vratio na oslabljene snage, Čačić je maknuo iz utrke HDZ-ovog kandidata, Jambo je na vagi iako se već činilo da je politički mrtav - nabrojao je Rimac koji smatra da birači zaboravljaju što je loše bilo kod kandidata, ali pamte likove. 

- Njihova imena prepoznate na listiću među brojni nepoznatim imenima. Čini se da optužnice nisu toliko utjecajne - kaže Rimac i dodaje da ih valjda ima toliko da su prestale dekreditirati kandidate. 

Plenković je uspio u napadu na Most

Nakon ovih izbora Plenković je jači, smatra Rimac i dodaje da je kampanja protiv Mosta uspjela. 

- Ako je credo bio napad na Most, mislim da je Plenković uspio - rekao je.

Što se tiče HDZ-ovih gubitaka, stranka je izgubila od malih političkih opcija koje nemaju snage da idu dalje, kaže. 

Plenkoviću nije jednostavno sastaviti većinu jer ima dosta pojedinaca s kojima mora svaki tjedan provjeravati ima li njihovu ruku, rekao je.

Što se tiče Bernardića, on se nije puno pokazao. 

- Kad je došao u stranku trebao je početi pripremati izbore. Nisu imali ni kandidate niti su se snalazili u izborima - komentirao je Rimac.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...