To je to što me zanima!

'Biskup de-luxe' ponudio svoju ostavku, papa Franjo prihvatio

Biskup Franz-Peter Tebartz van Elst je potrošio 40 milijuna eura na uređenje svoje rezidencije, a zbog krivokletstva je morao platiti 20.000 eura novčane kazne
Vidi originalni članak

Papa Franjo je službeno prihvatio ostavku njemačkog biskupa koji je bio pod istragom zbog svoje rastrošnosti. Vatikan je vijest objavio u srijedu, piše BBC.

Biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst je navodno potrošio 40 milijuna eura na uređenje svoje rezidencije"Bling biskup" ili "Biskup de-luxe od Limburga", kako su ga nazvali mediji, ponudio je ostavku nakon što je skandal izbio u listopadu prošle godine.

Papa ga je do daljnjega suspendirao s dužnosti te naredio crkvenoj komisiji da istraži slučaj. Pozvao je biskupiju u Limburgu da prihvati odluku s poniznošću te učini sve kako bi ponovo uspostavili klimu crkvene skromnosti i milosrđa.

Njemački biskup, poručili su iz Vatikana, će dobiti novu poziciju u dogledno vrijeme.

Papa Franjo je, omiljen zbog svoje skromnosti, već ranije iskazao nezadovoljstvo luksuznim životom u kojem uživaju mnogi biskupi.

Tražio od župljana da skupe dodatnih 11 tisuća eura

Franz-Peter Tebartz-van Elst skandale je počeo izazivati čim je postao biskup u Limburgu. Tu je dužnost preuzeo 2008. godine. Tada je rekao kako jedna od župa mora skupiti dodatnih 11 tisuća eura godišnje. Vijeće vjernika je onda poslalo pismo svim članovima župe u kojem ih moli za milodare. Kasnije su saznali da biskup taj novac treba za novu biskupsku rezidenciju.

Dugo se vremena pričalo kako je biskup vrlo rastrošan. Spominjali su se skupocjeni pribor za jelo za njegovu rezidenciju ukrašen njegovim monogramima, namještaj i umjetnine, luksuzna limuzina te čak željeznička pruga koja se gradi za biskupa.

Platio novčanu kaznu zbog krivokletstva

Rastrošni biskup našao se pod istragom  i zbog krivokletstva, ali na kraju nije završio na sudu. Proces je zaustavljen te je morao platiti 20.000 eura (oko 152.000 kuna) kazne. 

Mediji su, naime, iskopali priču da je biskup u siječnju 2012. godine u posjet siromašnima u Indiji odletio zrakoplovom u prvoj klasi. Zajedno s njim je bio generalni vikar. Luksuzno putovanje navodno su platili zahvaljujući bonusima koje je imao generalni vikar, ali morali su još doplatiti. Biskup je kasnije tvrdio kako se nije vozio u prvoj nego business klasi. Jedan je novinar snimio tu izjavu dok je biskup bio pod istragom.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • user_256917 27.03.2014.

    Zatucanih li ljudi pa zar zaista mislite da ce ovaj papa nesto promeniti... trololollo kazni par biskupa zamaze oci, zrtvuje par usijanih glava koje su preterale a ostali idalje ko bubreg u loju. A narod maloumni urla i vice ziveo ziveo... Nema bre Vatikan je jedno veeeeliko preduzece koje posuje vec vekovima nece se ti odreci zarade svojom voljom.

  • Ja sam sam 27.03.2014.

    ovakvi``boziji ljudi`` su rak-rana crkve

  • rašlje 27.03.2014.

    Jeben ti miša baš su skromni vidi se i po vratu imaju vrat ko mortadela širi vrat nego glava.Neki nadbiskupi prate doslovno sve trendove kod nas pa su čak počeli i svoje kose farbati da se dopadnu i mlađoj populacije i mogu reći da se ima uspjeha,a ja glumim nekog tamo glumca pa skoro ostadoh suhog..........mokri gaća........a bija san ministrant i na pravom putu,a sad sam moga ima imati i lovu i žene kad san takve pameti a i sriće

Komentiraj...
Vidi sve komentare