To je to što me zanima!

"Bit ću inspiracija": Zara (19) želi postati najmlađa žena koja je sama preletjela cijeli svijet

Hrabra djevojka svijet želi preletjeti svijet u tri mjeseca, te planira zaustavljanje u 52 zemlje, uključujući Grenland i Kinu. Sa superlakom letjelicom Shark poletjela je s aerodroma u Belgiji
Vidi originalni članak

Zara Rutherford, 19-godišnja pilotkinja, u srijedu je poletjela u veliku životnu avanturu. U tri mjeseca pokušat će preletjeti oko cijelog svijeta i time postati najmlađa žena kojoj je to uspjelo.

Hrabra djevojka svoje putovanje zapoćela je s aerodroma Kortrijk-Wevelgem u Belgiji, u najbržoj laganoj letjelici Shark, piše Reuters.

Na svome putu zaustavit će se u 52 zemlje, uključujući Kinu, Nikaragvu i Grenland.

Odsjedat će s tamošnjim obiteljima ili u hotelima.

- Kao dijete sam voljela avione i STEM, ali nisam vidjela da se time bavi mnogo žena. Uvijek sam mislila kako je to tužno i obeshrabrujuće. Zato se nadam da ću potaknuti djevojke i djevojčice da se bave ovim područjima - kazala je prije polaska Zara. 

Rekord koji ona želi oboriti zasad drži Shaesta Wais, koja je svijet obletjela s 30 godina, dok je najmlađi muškarac s tim rekordom Mason Andrews, koji je obletio svijet s 18 godina. 

Zarini roditelji su oboje piloti, a ona se priprema za sveučilište iduće godine. Sanja o tome da postane astonautkinja.

- Volim avanturu i mislim da je svemir vjerojatno najveća avantura - zaključila je mlada pilotkinja.

 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • os-lega 21.08.2021.

    "Hrabra djevojka"?

  • Vito1 19.08.2021.

    Zašto??? Zašto jednostavno niste napisali: obletjeti sama zemaljsku kuglu --- Bilo bi točnije i prihvatljivije. Preletjeti svijet može značiti da će u Nikaragui popuštiti joint i letjeti u svom svemiru dok "traje obnova". Ako ju prije toga u Kini, svijetu komunističke partije, ne preobrate na budikomunisticu.

  • Vito1 19.08.2021.

    svijet želi preletjeti svijet --- Ne samo da je žalosno nepismeno, nego je i jednostavno nemoguće. Da bi nešto preletio to mora biti ispod tebe. A što je svijet??? Definicija iz rječnika: 1) a. Zemlja sa svim svojim životom b. ljudski rod, čovječanstvo 2) svemir 3) ljudi, javno mišljenje, javno mnijenje --- ukupnost raznih fizičkih ili psihičkih pojava

Komentiraj...
Vidi sve komentare