To je to što me zanima!

Bitka za proračun: Slavko Linić porezima i na Caritas

U državnoj blagajni nedostaje 11,5 milijardi kuna. Ministar Slavko Linić na jesen kreće u 'totalni rat' na fiskalnom području i udara na sve crkvene aktivnosti
Vidi originalni članak

Slavko Linić očito uživa u ulozi Atile, Biča Božjeg. Činjenica da izaziva strah i trepet očito ga čini sretnim. Da nije tako, “sveti rat” protiv porezne evazije, koji je osobno osmislio i pokrenuo, mogao bi proglasiti unaprijed izgubljenim. Jer državi nedostaje gotovo milijarda i pol eura...

Jesenje mete Linićeva nadzora postat će dosadašnje 'svete krave' hrvatskog društva. To su Crkva, Caritas i nevladine udruge, putem kojih su dosad, praktički bez ikakve kontrole, išle milijarde kuna. Deset tisuća najvećih nevladinih udruga - od njih ukupno pedeset tisuća - obrtalo je 4,5 milijardi kuna na godinu. Samo zagrebački Caritas godišnje je okretao oko 30 milijuna kuna. Hrvatska HGK godišnje okrene više od 250 milijuna kuna, a nogometni klub Dinamo 'vrti' oko 175 milijuna. Na svim suđenjima, Zdravko Mamić prijavljuje sudu kako živi od plaće od 10-ak tisuća kuna, dok je DORH zatrpan anonimnim prijavama o financijskim malverzacijama u nevladinim organizacijama.

- Čini se da će među crkvenim aktivnostima rijetke biti posve bez poreznog nadzora - kaže naš izvor, dobro upućen u prijedlog novog zakona. Nevladine udruge godišnje dobiju oko 1,5 milijardi kuna javnog novca. Dosad nisu morale objaviti financijska izvješća, niti je postojao sustav kazni koji bi ih na to prisilio. Sad će morati, a ne učine li to, mogu zaboraviti na novac države. Tu je širok spektar udruga, od vjerskih, poput Crkve, preko sportskih gospodarskih, poput HGK, prometnih, poput HAK-a, radničkih, poput sindikata. Svi oni morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu Slavka Linića. A ministarstvo će ih javno objaviti. Svi će morati popisati svoju imovinu te, napraviti i plan poslovanja, a sve će kontrolirati inspektori Ministarstva financija.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 90

  • ivorzg 10.09.2013.

    eee crkvu i te kako treba oporezivati....imaju love da to nije normalno...gade mi se

  • CptNemo 09.09.2013.

    ma nemrem ga smilsit , ali kad se usudio oporezovat crkvine "agencijice" za pranje novca prije nego što udari na njih direktno - e onda mu se klanjam.

  • leoirex 08.09.2013.

    Sabor nam je nepotreban, jer za sve moramo pitati EU. Raspustite ga, kao i pola beskorisnih ministarstava, ukinite pola općina i 2/3 županija, prestanite u državnim službama zapošljavati svoje članove, ukinite sve Agencije u kojima ljudi dolaze na posao ,a nemaju što raditi i evo nam uštede i više od 11.5 milijardi kuna godišnje. Naravno, prihvatite konačno Lesarov prijedlog da vam se smanje plaće, jer ih skoro nitko u ovoj vlasti ne zaradi pošteno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare