To je to što me zanima!

Bivši igrač osječkog Metalca postaje poglavica u Kamerunu

Mathias Enge igrao je za Metalac, a sad mora završiti karijeru. Djed ga je izabrao za nasljednika među 28 svojih unuka. Zato sada mora završiti nogometnu karijeru
Vidi originalni članak

Enga mi je preporučio njegov rođak Mathias Chago. Bio je fantastičan, čak i bolji od Chaga. Igrao je kod nas dvije godine, kaže direktor osječkog Metalca Boro Ivković.

Chago i Enge iz istog su plemena u Kamerunu. Poglavica je dosad bio Engeov djed, a upravo njega je izabrao za nasljednika među 28 unuka. Zato mora završiti karijeru.

- Ako si odabran, odmah se moraš vratiti u Kamerun. Bez obzira na to gdje si, što radiš, čime se baviš... Ta se čast ne odbija - kaže Patrice Kwedi, također nogometaš i Kamerunac, ali pripadnik drugog plemena.

- Teško mi je objasniti kakav ugled uživa poglavica u Kamerunu. Ono što su u Hrvatskoj policija i zakoni, to je tamo poglavica. On je iznad svega, pa i zakona - pojašnjava Kwedi.

Engea su iz Kameruna prošvercali u gepeku autobusa i dovezli u Srbiju. Tamo se odmah svidio Hajduku iz Kule gdje su ga i registrirali, ali ubrzo se pojavio problem.

- Srpske vlasti su ga zatvorile u Šidu pa sam ga ja izvlačio iz zatvora. Nekako sam ga dovezao u Hrvatsku nadajući se da ću mu srediti papire, kao i Chagu, ali su ga i tu zatvorili pa deportirali u Kamerun - kaže Ivković dodajući kako mu se Enge često javljao iz Kameruna kukajući kako ne želi biti tamo jer ne može napredovati u nogometu. 

Napokon je završio u Egiptu, gdje je jedino i mogao otići. No, onda je iznenada postao poglavica.

- Kad je čuo da mora kući, bio je nesretan. Plakao je i kukao, ali u njihovoj tradiciji to ne smiješ odbiti, iako on želi samo igrati nogomet - kaže Ivković.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • boros 11.02.2014.

    ...e Enge,cestitam...nadam se da ces novu duznost obavljati posteno i cestito...kod nas si naucio sta znaci "demokracija",pa to NEMOJ primjenjivati u svome plemenu...ostanite dostojni tradiciji..cestitam Enge

  • Janko 77 07.02.2014.

    A ko da baš mora otići ako ne želi. Nije da će doči po njega i na silu ga odvući dolje.

  • LebronPetrovic 07.02.2014.

    Ma ne želi on biti bez kulena i čvaraka !

Komentiraj...
Vidi sve komentare