To je to što me zanima!

Bjelovarski HDZ: Vlada ne čini ništa za državnu poljoprivredu

Nakon što je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio sajam u Bjelovaru, lokalni HDZ je na konferenciji za novinare iskritizirao i Vladu i resornog ministra
Vidi originalni članak

Bjelovarski sajam nije samo prigoda da se vide tehnološka dostignuća u poljoprivredi, već je to i mjesto za političko sučeljavanje, a posebice ako je sajam u predizbornoj godini. Tako je HDZ-ov Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo u suradnji sa ŽO HDZ Bjelovarsko-bilogorsko županije, nakon svečanog otvaranja sajma od strane ministra Jakovine, organizirao tiskovnu konferenciju na temu neučinkovite provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 

Na račun resornog ministra i vladajućih pale su kritike kako ova Vlada ništa ne čini za tu vrlo važnu gospodarsku granu. 

Na konferenciji su govorili Marijan Coner, potpredsjednik HDZ-a, Tugomir Majdak, tajnik HDZ Odbora, Krunoslav Zmaić, predsjednik HDZ Odbora za poljoprivredu, Miro Totgergeli, predsjednik ŽO HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije te Drago Hodak, načelnik Općine Đulovac. 

Rekli su kako je obećan zakup 500.000 hektara zakupa, a u stvari radi se o gotovo 10 puta manjim površinama. 

Jakovina: Ne prihvaćam kritike nekog tko je poljoprivredu doveo na rub propasti

Na odgovor Jakovine nije se dugo trebalo čekati. On je iskoristio prigodu da nakon promoviranja prvog izdanja Agro vodiča, kojeg su izradili mladi poljoprivrednici uz financijsku pomoć Grada Zagreba, odgovori na oporbene prozivke. 

- Kritike su dobro došle ako su dobronamjerne. No, ako njih iznosi netko tko je 20 godina vodio poljoprivredu zajedno sa svojim partnerom HSS-om i doveo ju na rub propasti, onda ih ne prihvaćam. Oni su u tom razdoblju u funkcije stavili 262.000 hektara. Dolaskom na ministarsko mjesto zatekao sam situaciju da se nije znalo ni koliko imamo zemljišta. Uspostavom informacijskog sustava unazad godinu dana su nam poznati svi podaci u hektar. I to po kulturama u svakom gradu, općini i na razini države - oštrim tonom je Jakovina odgovorio na kritike iz redova najveće oporbene stranke, dodajući kako će se novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu dodatno ubrzati postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • bajica1009 22.03.2015.

    Kako su prošli oni koji su podigli kredite i napravili "Tipske" farme sa nizom loših rješenja i propusra u gradnji i tko im je to sve osigurao pa ta ista stranka,HZD:HSS tko je potpisao sporazum sa EU komisijom a da nije upoznao šta im donosi i što moraju uraditi pa HDZ-HSS, tko ih nije uputio u fonove da manje plate farme i mehanizaciju ist HDZ-HSS,tko nije napravi zakon o ruralnom djelu zemlje sukladno EU standardima pa HDZ-HSS, tko je sa 4-5 godina zaostatka isplaćivao poticaje pa HDZ-HSS i td Ovaj Jakovina uplati u dvije rate do 7 mjeseca i ne valja, sredi stanje i onda nismo zadovoljni pa naravno može i treba bolje. Pitam kritičare koliko su gore navedeni osigurali novca za svoje birače-poljoprivrednike ništa, koliko je županija donijelo plan gdje sagraditi hladnjaču ili slićno ma nisu napravili ništa samo pričaju i pljuju po drugima a kad dođu na vlast reći će morate sami izraditi programe i finacireti ih pa za čega nam onda služe, pa za ništa.

  • bajica1009 22.03.2015.

    HDZ i Grgurić sa tv ekrana godinama su trubili veliki sustavi mogu opstati mali sa 15-30 krava su mali i slabi za tržište sad se ponovno javljaju kako u EU rade obiteljska imanja sa 15-20 krava i da je to smjer kojim trebamo ići. U Nizozemskoj farmer sa 50 hektara ima 50 -80 goveda i radi i prodaje sam proizvode, kod nas mora imati 200-300 hektara tko je tu lud.

  • Voltaire_ 21.03.2015.

    Hmmm ! Gospodo iz HDZ-a , koliko je poznato drzavnu i privatnu poljoprivredu je unistila vasa sredisnjica . Mozda se sjecate ? Prosvljeda seljka koji su blokirali ceste za mandata HDZ - a. HDZ je tako profesjonalno unistio sve u Hrvatskoj pa tako i poljopriverdu da i mnogo jace zemlje , ne bi mogle sanirati ni na duzi period. P.S Ustvari poznato je da su HDZ - ovci mozda , zaboravni, senilni ? Ali samo kad im je to u interesu :). .

Komentiraj...
Vidi sve komentare