To je to što me zanima!

Blagdanski ručak ove će godine biti skuplji nego lani

Sindikati upozoravaju kako će građani u kupnji namirnica za božićne blagdane potrošiti 80-ak kuna, odnosno 13 posto više nego 2007. godine
Vidi originalni članak

Ovo 'u banani’ sad je jako aktualno pa ćemo i mi razgovarati tako, objasnila je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, upozoravajući da građani sve teže preživljavaju jer je kontinuirani rast cijena doveo do najveće inflacije u posljednjih deset godina. Prema kupovnoj moći stanovništva smo na 30. mjestu u Europi. Oko 178.000 umirovljenika su s primanjima manjim od 1000 kuna te 60% radnika s plaćama nižim od hrvatskog prosjeka. Svake godine sve je više građana koji na kredit kupuju najosnovnije životne potrepštine. Tako su 2006. “peglali” 200 kartica u sekundi, lani 300, a prema toj logici do kraja godine taj broj samo može biti veći. Građani su bankama dužni više nego poslovni subjekti. Od 120 milijardi kn kredita više od polovice su potrošački. Minuse koristi oko tri milijuna građana, prosječno svaki oko 5000 kn.
Gledajući cijene osnovnih prehrambenih proizvoda danas, one su u odnosu na 2005. godinu skočile za 20-30 posto. Božićna košarica ove je godine skuplja za 13% u odnosu na lani, a cijene goriva su do 17% niže. Radnik s minimalnom plaćom od 2100 kuna mora za skromnu blagdansku košaricu vrijednu 735 kuna dati trećinu, a za takvu saborski zastupnici s primanjima od 15.000 kuna moraju izdvojiti tek pet posto plaće.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • drug Tito_1 27.11.2008.

    Ove godine idem na blagdanski ručak u Beč, tako da ovdje trošimo kao i svaki dan, čim manje pdv-a za ovu bandu.

  • vodice 27.11.2008.

    Ovo više nije ni za slušati ni za čitati. Probili su nam uši sa svojim sr....a. Stalno ponavljaju kako treba zamrznuti plaću, a oko moje se napravio već debeli led. Ne što se nije povečavala u zadnjih nekoliko godina nego je poslodavac iskoristio sve mogučnosti da ona bude što manja (ukinut topli obrok, dodatak na plaću minimalan - 500 kn za Božić, ukidanjem prve radne subote smanjena plaća), a on može kako njega volja. Za sve to je kriva vlada i njezini zakoni. Ma neka se svi skupa uhvate za ruke i skoče u more.

  • kizo43 27.11.2008.

    Sindikati u HRVATSKOJ i služe smo zato da nam izračunaju koliko košt KOŠARICA. SAMO ZATO .Nek idu sindikalisti na poduku o radu u Italiju ili u P:M

Komentiraj...
Vidi sve komentare