To je to što me zanima!

Blago iz dubina: Na dnu mora su našli brod s 240 tona srebra

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Srebro koje su našli vrijedi 200 milijuna dolara. Brod dug 125 metara je potonuo, a 85 članova posade je poginulo. Njemačka podmornica pogodila ga je torpedom
Vidi originalni članak

Imali smo sreće što smo našli brod cjelovit i uspravan na morskom dnu, kaže Greg Stemm, izvršni šef tvrtke Odyssey Marine Exploration koja tvrdi da je otkrila brod S. S. Gairsoppa s cijelim teretom, među kojim i 240 tona srebra. Brod je potonuo 1941. godine u blizini Irske. Plovio je iz indijske Kalkute za engleski Liverpool, prevozeći čaj, čelik i srebro. 

Kod Južne Afrike se pridružio vojnom konvoju, no upali su u žestoku oluju. 
Kapetan je procijenio da nemaju dovoljno ugljena da dođu do Liverpoola, pa je usmjerio brod prema Irskoj i odvojio se od konvoja. Njemačka podmornica se prišuljala i torpedom potopila Garrisopu. Brod dug 125 metara je potonuo, a 85 članova posade je poginulo. Srebro koje su našli na brodu vrijedi oko 200 milijuna dolara. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Derim 27.09.2011.

    Moj kolega je isao roniti u jadranu i zivot je stavio na kocku samo da se docepa boce sa vinom da je ispijemo-sa jednog starog Rimskog broda-i nista bljak nije valjalo!

  • testera_1 27.09.2011.

    Englezi bi trebali to vratiti u Indiju gdje je to opljackano.

  • TomislavVladić 26.09.2011.

    mogao bi i ja malo ronit po dubinama mozda i ja nesto nadem

Komentiraj...
Vidi sve komentare