To je to što me zanima!

Blago malih crkvi: Otkrivamo koje skrivaju raskoš baštine

Nedovoljno ulažemo u kulturu koja je isplativa grana ako se poveže s turizmom. Stranci ostanu zaprepašteni nevjerojatnom raskoši koju imamo, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Blago nisu samo zlato i dragulji pojedinih riznica, nego i kulturna, povijesna i vjerska ostavština brojnih crkvi i kapela diljem Hrvatske.

- Sakralna baština bitan je segment nacionalnog kulturnog naslijeđa, prepoznatljiv po svojoj stilskoj raznovrsnosti i bogatstvu. Katolička crkva jedina je institucija na hrvatskim prostorima koja od svojega ustroja u kasnoj antici pa do danas čuva ovo vrijedno bogatstvo - kazao je povjesničar umjetnosti dr.sc. Vinicije Lupis iz Dubrovnika. Kaže kako ipak brojne umjetnine nisu navedene u svjetskim pregledima.

- Nedovoljno ulažemo u kulturu koja je isplativa dohodovna grana ako se poveže s turizmom. Stoga stranci, kada dođu k nama, nerijetko ostanu zaprepašteni nevjerojatnom raskoši koju imamo - rekao je povjesničar umjetnosti dr. sc. Vinicije Lupis. Za njega je, kaže, najveće graditeljsko i umjetničko ostvarenje katedrala svetog Jakova u Šibeniku.

- To je vrhunski spomenik svjetske renesanse i dio je UNESCO-va naslijeđa svjetske baštine. Juraj Matejev Dalmatinac je gradnji dao monumentalni oblik, a isklesane glave 71 čovjeka riznica su portreta uglednika onog vremena. Među njima je bizantski car, ali i obični pučani - kazao je dr. Lupis. Na svjetskoj razini je i škrinja svetog Šimuna u Zadru, najvrednije djelo zadarskih zlatara srednjeg vijeka.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Ludi Radoje 19.05.2014.

    nakupilo se tijekom stoljeća pljački i reketa

  • CROATIAN FIGHTER 19.05.2014.

    Neka Crkva TRANSPARENTNO kaže koliko je novaca izdvojila za strahote i žrtve poplava pa nek se šepure raskoši baštine ! Vjerujem da će još tu biti teških riječi kojima će se prozivati crkva i Vatikan !

  • karamenko 19.05.2014.

    Točno je da je i sakralna baština važan dio kulture i kulturnog nasljeđa, ali vlasnici istog bi se trebali više i predanije angažirati oko očuvanja i restauracije, a ne trošiti na svjetovne užitke. Isto, imamo preko tisuću dvoraca koji su prepušteni propadanju, a koji bi mogli, ne samo prezentirati našu bogatu kulturu, nego bi se i te kako moglo iskoristiti u turističke svrhe i vraćalo bi se višestruko svima na zadovoljstvo. Zašto nema interesa za to??

Komentiraj...
Vidi sve komentare