To je to što me zanima!

Bohaček: Konverzija je bolje rješenje od fiksiranja tečaja

Ni jedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja, čak ni Poljska - rekao je direktor Udruge bankara naglasivši da je trajno rješenje konverzija
Vidi originalni članak

Direktor Hrvatske udruge bankara Zoran Bohaček je u razgovoru za N1 Vladinu odluku o zamrzavanju tečaja švicarskog franka nazvao pogrešnom i dodao: 

- To je suvišno rješavati Zakonom. Može se riješiti dobrovoljnim rješavanjem svih dionika. Nastala je panika, a nema žurbe. Švicarac je porastao za 16 posto i za toliko će se povećati rata. No već od iduće godine rata će biti veća 20 posto zbog Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Bohaček je komentirao i kako se banke osjećaju izigrano zbog odluke Vlade o fiksaciji tečaja budući da je s bankarima ranije bilo drukčije dogovoreno.

- Ministar financija u petak je sazvao sastanak i u ponedjeljak smo uputili prijedlog. Na sastanku su bili i predstavnici HNB-a. U ponedjeljak u 17 sati je bio naš rok, a u 16:45 je premijer odlučio presjeći i sam je donio odluku - podsjetio je Bohaček.

On smatra da je trenutačna situacija neodrživa jer teret i trošak podnose banke

- Riječ je o eksproprijaciji koju Ustav dopušta, no samo u interesu države. To se smije napraviti uz fer naknadu što bi bila razlika u tečaju. Nijedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja, čak ni Poljska - dodao je Bohaček naglasivši kako je trajno rješenje konverzija, ali je pitanje kako bi se ona provela. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • ljubica ljubičica_1 22.01.2015.

    Točno tako !

  • svanuće 21.01.2015.

    Iz pogleda se isčitava lagani prezir i prijetnja.

  • svanuće 21.01.2015.

    Stotinu puta je savjetovao ,sugerirao ,pametovao ,ali nikad ponudio pametno i konkretno rješenje ,banke i prodane duše u liku njihovih direktora ,koji su ih isporučili ,osnažene i sanirane ,moraju podnijeti veliki dio ovog nametnutog tereta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare