To je to što me zanima!

Bolivijanci za ustav koji bi Moralesu dao novi mandat

Prema rezultatima izlaznih anketa, čini se da je ustav u nedjelju odobrilo oko 60 posto glasača. Njime bi se Evo Morales mogao opet kandidirati
Vidi originalni članak

Još nije moguće ocijeniti kako je završio referendum o novome ustavu koji bi ljevičarskome bolivijskom predsjedniku Evu Moralesu omogućio ponovnu kandidaturu na izborima, objavili su bolivijski mediji u nedjelju navečer. Prema rezultatima izlaznih anketa, čini se da je "za" u uvjerljivoj prednosti pa dvije televizijske kuće kažu da je ustav u nedjelju odobrilo oko 60 posto glasača. Anketa provedena za televiziju ATB pokazuje da je rezultat znatno tješnji.
Morales je prvi Indijanac predsjednik Bolivije i on kaže da bi novi ustav popravio život osiromašene indijanske većine, a državi omogućio da pojača nadzor nad gospodarstvom. U Boliviji je oko 3,8 milijuna birača u nedjelju imalo pravo glasovanja na referendumu. Glasovanje je proteklo mirno. Prijedlog ustava od 411 članaka uživa, prema ispitivanjima javnog mnijenja, veliku potporu u stanovništvu, ali četiri najutjecajnije bolivijske provincije, od ukupno devet, vjerojatno će se i dalje žestoko protiviti Moralesovoj socijalistički i etnički usmjerenoj politici.
Na posljednjem referendumu u kolovozu, provincije Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija - u kojima su na vlasti konzervativci gotovo se uopće nisu obazirale na rezultat referenduma o produljenju predsjedničkog mandata koji je ostvaren na nacionalnoj razini.Te se četiri provincije nalaze u plodnim i prirodnim plinom bogatim nizinama na istoku zemlje i u njima živi viši sloj Bolivijaca europskog podrijetla, dok većina izvornog bolivijskog stanovništva živi u siromašnim brdovitim predjelima na zapadu Bolivije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare