To je to što me zanima!

'Bolje da mi kupimo Hitlerovu kuću, nego da ju štuju nacisti'

Vlasnica rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom Braunauu ne želi državi prodati kuću. Austrija se boji da bi mogla postati “crkva” krvnikovim sljedbenicima
Vidi originalni članak

Austrijska vlada ispituje sve opcije kako bi došla u posjed Hitlerove rodne kuće kako bi se riješila velike političke glavobolje.

- Naš je cilj da učinimo sve što možemo da kuća ne postane mjesto hodočašća neonacista - kaže gradonačelnik Braunaua Johannes Waidbacher.

Kuća je u vlasništvu Gerlinde Pommer, koja se opire nastojanjima da kuća dobije svrhovitu namjenu. Austrija i grad Braunau od nje od 1972. godine iznajmljuju kuću za 4800 eura mjesečno pa su je tako dali u podnajam obrtničkoj radionici za invalide. Kad je vlasnica 2011. godine odbila da se kuća preuredi za potrebe invalida iselili su radionicu. Lani je ministarstvo unutarnjih poslova predložilo da se u kuću smjesti centar za izobrazbu odraslih ili mjesna socijalna služba, a dalo je i ponudu da je kupi. Vlasnica nije odgovorila. Ministarstvo je potom zadužilo pravne stručnjake da ispitaju mogućnost njezina izvlaštenja i u sljedećih nekoliko tjedana očekuje odgovor.

No to je zakonski teško izvedivo, osim ako Pommer ne namjerava kuću pretvoriti u Hitlerov spomen-dom ili nešto drugo što bi ga veličalo.

Javila se i antinacistička skupina “Exit Deutschland”, koja je predložila da u kući bude centar za pomoć neonacistima da se izliječe od svojih ideja. Takav program već uspješno radi u Njemačkoj, ali za ostvarenje bilo koje ideje morat će se riješiti problem s vlasnicom.

Inače, kuća je po Hitlerovoj naredbi trebala 1945. biti uništena eksplozivom. No, bježeći od nadirućih saveznika, Nijemci nisu izvršili naredbu. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • svejedobro 20.02.2015.

    Zar nakon 70 godina još uvijek Hitler mora biti na tapeti, bio je monstrum, ali neće ustati iz mrtvih..

  • Miške 20.02.2015.

    Nećete možda vjerovati, imao sam prijatelje iz Branau koji se zove Gernolod Hitler, nečak je Adolfu. Ali nije nacist. Druga žena mu je poljska Židovka. Rođeni smo iste godine, pa smo u Beču govorili o njegovoj porodici, nacizmu, sljedbinicima Adolfa koji su ga obožavali i proganjali. Nije bio lukav , bio je naivčina. Podmetali su mu,pratili ga i zatvarali. Bavio se veletrgovinom mesa od divljači, prodajom ekološkog meda. Kad je došao u Johansburg čekao je da drugi avion za Nabiu. U međuvrmenu je sletio avion iz Tel Aviva, pun židovskih penzionera koji su isto čekali prelet. Poslovni parnter ga nije poznavao osobno, pa je na razglas objavio:"Molimo da se gospodin Hitler javi na desku informacija". Nastala je opća panika .Svi su gledali tko će se ustati. Nije se usudio, ostao je sjediti.

  • zippysnake 20.02.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare